Joodse gemeenschap in Smilde, lezing – Hoogersmilde

Joodse gemeenschap in Smilde, lezing - Hoogersmilde

Wanneer

20 september 2017    
20:00 - 22:00

Evenement type

Henk M. Luning en Bas Kortholt verzorgen op woensdag 20 september een lezing over de Joodse gemeenschap in Smilde. 

De voormalige gemeente Smilde heeft een geschiedenis waarin de Joden een rol hebben gespeeld. Om hier aandacht aan te geven organiseert CRAS samen met de Historische Vereniging De Smilde deze bijeenkomst. Henk M. Luning is een amateurhistoricus uit Assen en schrijft regelmatig over Drentse historische onderwerpen. Hij vertelt over het leven van Joodse families in Smilde en Joodse begrafenisgebruiken. Hierbij komt ook de Joodse begraafplaats in Hoogersmilde aan de orde.

Historicus Bas Kortholt, die in Smilde woont, is als onderzoeker verbonden aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Hij vertelt over het lot van Smildeger Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de sporen die zij na hun vertrek in het dorp hebben achtergelaten.

De heer H. van de Boer, voorzitter van de Stichting Stolpersteine Beilen, geeft op deze avond uitleg over de legging van de struikelstenen. De gedenkstenen worden op donderdag 5 oktober gelegd ter nagedachtenis aan de omgebrachte Joodse inwoners en verzetsstrijders in de voormalige gemeente Smilde.

Locatie: De Schakel, Rijksweg 179, 9423PD Hoogersmilde
Entree: Gratis

Lees meer op de website van de Krant van Midden-Drenthe.