The Jewish Underground, documentaire en debat – Amsterdam

The Jewish Underground, documentaire en debat - Amsterdam

Wanneer

20 november 2017    
19:30 - 21:30

Evenement type

De film The Jewish Underground beleeft op het documentairefestival IDFA zijn wereldpremière. In zijn eerste documentaire duikt de Israëlische journalist Shai Gal in de organisatie The Jewish Underground, een terreurorganisatie van extreemrechtse Joden, die na verschillende aanslagen in de jaren tachtig het plan had de Rotskoepel op de Tempelberg te vernietigen.

De geheime dienst Shin Bet wist de aanslag te voorkomen. Zou de aanslag gelukt zijn, zeggen voormalige agenten van Shin Bet nu, dan had dat tot een nucleaire oorlog in het Midden-Oosten kunnen leiden. Misschien wel tot een nieuwe wereldoorlog.

In The Jewish Underground reconstrueert Shai de gebeurtenissen in de vorm van een detectiveverhaal met gedramatiseerde scènes en interviews met betrokkenen, onder wie de daders, die zeggen niets te verbergen te hebben. En hoewel de Underground vooral in de jaren tachtig actief was, lijkt het verhaal actueler dan ooit.

De rabbijnen die naar alle waarschijnlijkheid de opdracht gaven tot de aanslagen, zijn door bescherming van hogerhand nooit gestraft. Sterker nog, de band tussen de leden van de Jewish Underground en de Israëlische politiek is steviger dan ooit.

Op maandag 20 november is de documentaire in De Brakke Grond te zien met aansluitend een debat georganiseerd door de Groene Amsterdammer.

Locatie: Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, Nes 45, 1012 KD Amsterdam
Entree: onbekend
Bestel hier kaarten!