Hannah Arendt, eendaagse cursus – Winterswijk

Hannah Arendt, eendaagse cursus - Winterswijk

Wanneer

24 maart 2018    
09:00 - 17:00

Evenement type

In het najaar van 2017 gaf de Belgische filosoof Dirk De Schutter in de synagoge van Winterswijk een lezing over het werk van filosofe Hannah Arendt. Haar verhaal bleek decennia later nog verrassend actueel. De Mr. F.W. Voorink Stichting heeft De Schutter daarom gevraagd om op 24 maart een ééndaagse cursus te verzorgen over leven en denken van Hannah Arendt.

De naam van Hannah Arendt (Duitsland 1906 – 1975 New York) is onlosmakelijk verbonden met het proces in Israël tegen de Duitse oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann. Als filosofe maakte zij naam met haar analyse van totalitaire systemen als nazisme en stalinisme, als schrijfster maakte zij indruk met haar beschrijving van het Eichmann-proces. In haar beroemd geworden verslag De banaliteit van het kwaad schetste Arendt het beeld van de nazi als onbetekenende kantoorman in plaats van een gruwelijk monster.

Filosoof Dirk De Schutter helpt in deze ééndaagse cursus om de kennis over het denken van Hannah Arendt te verbreden. Het gaat om haar analyse van totalitarisme, haar mensbeeld. En over vergeving. Deze bijzondere cursus helpt om vragen te beantwoorden over de ongerustheid in ònze tijd. De geschiedenis herhaalt zich niet zomaar. Zitten we weer in de jaren dertig, is er ruimte voor nieuwe duiding, een nieuwe benadering? Hannah Arendt blijkt nog verrassend actueel.

Lokatie: Kerkelijk Centrum De Zonnebrink, Zonnebrink 182, 7101 NG Winterswijk
Entree: 70 euro (inclusief eten en drinken)
Opgave en informatie via info@synagogewinterswijk.nl.

De Mr. F.W. Voorink Stichting zet zich in voor het behoud van het synagoge-complex aan de Spoorstraat in Winterswijk. Het aanbod bestaat onder meer uit lezingen en concerten, rondleidingen en cursussen. Het doel van de activiteiten is het levend houden van het Joodse verhaal van Winterswijk.