Koningshuis en de Joodse gemeenschap, lezingen – Groningen

Koningshuis en de Joodse gemeenschap, lezingen - Groningen

Wanneer

27 april 2018    
09:30 - 17:00

Evenement type

Koning Willem-Alexander en zijn familie brengen op 27 april 2018 een bezoek aan Groningen. Vanwege het grote aantal te verwachten bezoekers aan de stad is Synagoge Groningen al vanaf 9.30 uur (i.p.v. 13.00 uur) open. Tijdens de openingsuren wordt middels een serie ‘flitslezingen’ aandacht geschonken aan de bijzondere band tussen het koningshuis en de Joodse gemeenschap.

Er is momenteel veel aandacht voor de band tussen ons vorstenhuis en de Joodse gemeenschap. Onder meer de op 18 april geopende expositie Joden en het huis van Oranje in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Historische banden
In Synagoge Groningen bespreekt historicus Geert Volders aan de hand van diverse anekdotes en beeldmateriaal de relatie tussen het Huis Oranje-Nassau en Joods Groningen. Daarbij zal hij ook vertellen over het bezoek in 1909 van prins Hendrik en koningin-moeder Emma aan de stad Groningen. Tijdens dit bezoek kwam het koninklijke gezelschap naar de drie jaar eerder geopende synagoge. Ter herinnering aan dit bezoek wordt nog altijd een prachtig mapje in de synagoge bewaard, met daarin afgedrukt de liederen die het koor van de Joodse gemeente voor koningin-moeder en prins ten gehore bracht.

De synagoge is op 27 april geopend van 9.30 tot 17.00 uur. Vanaf 10.00 uur kunnen bezoekers ieder heel uur aansluiten bij een rondleiding door de synagoge.

Om 10.30 uur wordt de eerste flitslezing verzorgd. Er zijn herhalingen om 13.30 uur en om 15.00 uur. Duur: ongeveer 20 minuten.

Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60, Groningen
Entree: 5 euro (inclusief flitslezing en rondleiding)
Van te voren aanmelden is niet nodig