100 Jaar geschiedenis Heilig Landstichting, expositie

100 Jaar geschiedenis Heilig Landstichting, expositie

Wanneer

21 april 2019 - 27 oktober 2019    
Hele dag

Evenement type

Van devotiepark rondom het leven en lijden van Jezus Christus tot veelzijdig openluchtmuseum waarin het dagelijks leven in het Midden-Oosten centraal staat. Museumpark Heilig Landstichting Orientalis kijkt dit jaar terug op zijn eigen boeiende geschiedenis, die ruim een eeuw geleden begon. Een eeuw met hoogte- en dieptepunten, een eeuw ook waarin het uitsluitend christelijke karakter van het museumpark gaandeweg werd verlaten door ook meer aandacht te besteden aan jodendom en islam.

Orientalis viert zijn eigen eeuwfeest met de expositie Wandel door 100 jaar geschiedenis van Heilig Landstichting. Van 21 april tot en met 27 oktober krijgt de bezoeker in het hoofdgebouw aan de hand van objecten, foto’s en filmbeelden een goed beeld van de bijzondere geschiedenis van de Heilig Landstichting. De historische wandeling voert de bezoekers langs zes hoofdthema’s.

Kunstenaar Piet Gerrits is in alle opzichten de geestelijke en artistieke vader van de Heilig Landstichting. In 1905 brengt hij samen met priester Arnold Suys en architect Jan Stuyt een bezoek aan het Heilig Land en die reis vormt voor het drietal de inspiratie om de ‘Heilig Landervaring’ naar Nederland te brengen. In 1912 opent het toen nog bescheiden museum zijn deuren.

Tweede Wereldoorlog
Moeilijke tijden voor het museum. Vooral ook omdat het museumpark niet ongeschonden uit de oorlog is gekomen. Er volgt een periode van dertig jaar waarin alle financiële middelen vooral moeten worden aangewend om de oorlogsschade te herstellen.

Jaren vijftig en zestig
De bloeiperiode van het ‘Rijke Roomse leven’. De tijd van de processies, het katholieke verenigingsleven en de grote gezinnen. Meneer pastoor komt met enige regelmaat op huisbezoek om te informeren ‘of er niet weer een kleintje op komst is’.

Jaren zeventig en tachtig
De kerk doet een stapje terug en haar rol in het dagelijks leven wordt steeds kleiner. Het ‘devotiepark’ wordt nu formeel een ‘museum’ met een nieuwe naam: Bijbels Openluchtmuseum. Er wordt voor het eerst een ‘echte’ directeur benoemd – daarvoor was meneer pastoor de baas – en het museum wordt uitgebreid met de Romeinse straat.

Jaren tachtig en negentig
Er wordt hard gewerkt aan de verbetering van de kwaliteit van het museumpark. Bijzondere tentoonstellingen, de schenking van kerststallen, living history en de komst van een treintje trekken in die jaren 120.000 bezoekers naar het park. In 1988 opent de Romeinse herberg zijn deuren.

De 21ste eeuw
Het aantal bezoekers loopt terug en dus zoekt het museum naar nieuwe wegen om aantrekkelijk te blijven voor het publiek. Het blikveld wordt verbreed en er komt meer aandacht voor jodendom en islam. Het Arabisch dorp wordt geopend en ook krijgt het museum een nieuwe naam: Orientalis. Helaas kan dat een tijdelijke sluiting niet voorkomen. In 2012 opent het park weer zijn deuren en met het jaarlijkse succesnummer Feest van Licht rond de kerstdagen lijkt de weg omhoog weer te zijn gevonden.

Locatie: Museumpark Heilig Landstichting, Profetenlaan 2, 6564 BL Heilig Landstichting
Kijk voor entreeprijzen en openingstijden op de website van het Museumpark.

Beeld: Heilig Landstichting