Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 
Bettiena Drukker, expositie – Amsterdam
Het jongetje Eli, Uit de tentoonstelling van Bettiena Drukker
Datum: 19-04-2018 - Hele dag

De Boekmanstichting opent haar deuren voor het publiek van 19 april t/m 30 juni om het prachtige werk van fotograaf Bettiena Drukker te komen bezichtigen.

Het meest recente project van fotograaf Bettiena Drukker gaat over haar opa Eli de Vries. Die werd in 1890 geboren in de Amsterdamse Jodenbuurt, in een straatarm gezin met acht kinderen.

Bettiena weet niet veel van zijn vroege jeugd, behalve dat hij al op zijn zesde jaar moest werken. Zoals in veel van haar fotografische verhalen, laat zij haar fantasie de vrije loop en interpreteert zij de schaarse informatie die zij heeft deels historisch, deels associatief. Zij volgt hem als het ware, tijdens zo maar een dag, en roept een beeld op van een dapper jongetje dat zich vastberaden een weg naar zijn toekomst baant.

Een klein monumentje
Toen Eli de Vries jaren later als succesvol zakenman in de Verenigde Staten woonde, ontmoette hij een jonge Nederlandse vrouw die hem ging helpen met zijn privé-correspondentie. Dat was Henny Boekman-Engers, de dochter van Emanuel Boekman. Zij sloot een hechte vriendschap met Eli’s jongste dochter Beccy – de moeder van Bettiena.

“Ik richt een klein monumentje voor hem op. Voor hem, en voor alle straatarme Amsterdamse jongetjes die het, ondanks alles, mogelijk gemaakt hebben dat kleine Amsterdamse meisjes zestig jaar later in vrede en welvaart op konden groeien.”

Lokatie: Boekmanstichting, Herengracht 415, Amsterdam.

Meer informatie over de openingstijden vindt u op de website van de Boekmanstichting.

 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X