Crescas: Fake news, lezing met Sander van der Linden – online

Crescas: Fake news, lezing met Sander van der Linden - online

Wanneer

31 oktober 2023    
20:00 - 22:00

Evenement type

In zijn boek Immuun voor nepnieuws bespreekt Sander van der Linden fake news en propaganda. Als hoogleraar Sociale Psychologie aan de Universiteit van Cambridge onderzoekt hij of het mogelijk is daartegen immuun te worden.

Een deel van Van der Lindens Joodse familie ondervond de gevolgen van nazipropaganda in de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog. “Hitler begon zijn propaganda ook niet met “We moeten de Joden in kampen zetten”, zegt Van der Linden in een interview met het AD. “Dat ging veel subtieler, zo van: het gaat slecht met de economie, mensen hebben honger, misschien komt dat doordat we te veel van een bepaald soort mensen hebben? Jaar na jaar na jaar werd de haat opgebouwd. In onze tijd heb je mensen die hetzelfde doen.’’

In zijn boek Immuun voor nepnieuws kaart Sander van der Linden dit probleem aan en biedt hij tegelijkertijd een oplossing. Van der Linden is hoogleraar Sociale Psychologie aan de Universiteit van Cambridge. Hij onderzoekt daar of het mogelijk is een soort immuniteit te ontwikkelen tegen nepnieuws en desinformatie.

Daartoe stelt hij zich de volgende vragen: waarom zijn we zo vatbaar voor nepnieuws? Hoe en waarom verspreidt het zich? En wat kunnen we doen om fake news te bestrijden? Het resultaat is een zeer toegankelijk werk over hoe onze hersenen worstelen met het onderscheiden van feiten en fictie, en hoe we dit kunnen en moeten voorkomen.

Locatie: deze lezing is online te volgen
Deelname: 17,50 euro
Meld je hier aan!