Dé online community van Joods Nederland. 11 Iyyar 5778 · 26 april 2018
 
Roosje Glaser: Dansen met de vijand, tentoonstelling – Amsterdam
Boekomslag Roosje Glaser
Datum: 22-10-2017 - Hele dag

Van 22 november 2017 tot en met 4 maart 2018 is in het Verzetsmuseum in Amsterdam de tentoonstelling Dansen met de vijand te zien over het indrukwekkende leven van Roosje Glaser.

De Joodse Roosje Glaser is een jonge vrijgevochten vrouw: mooi, sportief, uitdagend, intelligent en ambitieus. Als danseres is ze succesvol in Amsterdam, Londen, Parijs en Berlijn. Tijdens de eerste jaren van de oorlog probeert Roosje haar beroemde dansschool lang overeind te houden en ze trekt zich zo min mogelijk aan van anti-Joodse maatregelen. Als ze wordt verraden door zowel haar ex-man als door haar minnaar, wordt ze naar een kamp gedeporteerd.

Goed of fout
Via onder andere de kampen in Westerbork en Vught komt Roosje Glaser uiteindelijk terecht in vernietigingskamp Auschwitz. Ook hier probeert ze zoveel mogelijk de regie over haar leven te houden. Het dansen helpt haar te overleven en haar waardigheid te behouden. In Auschwitz geeft ze dansles aan SS-officieren en gaat ze zelfs relaties met hen aan om niet in de gaskamer te eindigen.
Haar gewaagde strategie van opvallen, jezelf nuttig maken, meewerken en dansen toont aan dat het kiezen tussen goed en kwaad onder deze omstandigheden echt niet zo simpel is.

Zoektocht
Van Roosje Glaser is opmerkelijk veel authentiek beeldmateriaal bewaard gebleven. Aan de hand van foto’s, film en Polygoonbeelden krijgt de bezoeker een uniek beeld van het leven van de jonge Roosje voor de oorlog en tijdens de eerste bezettingsjaren.

De tentoonstelling is gebaseerd op het boek van Paul Glaser, de neef van Roosje Glaser. Tijdens een bezoek aan Auschwitz ziet hij een koffer uit Nederland met daarop zijn achternaam. Hiermee begint een zoektocht naar een lang verborgen familiegeheim: de verzwegen lotgevallen van Pauls tante Roosje.

Locatie: Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61A, 1018 CX Amsterdam
Openingstijden: ma t/m vrij 10-17 uur; za en zo 11-17 uur

De tentoonstelling werd ontwikkeld door Nationaal Monument Kamp Vught met steun van de Provincie Noord-Brabant, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Bossche Synagoge ‘Bernardus Hartogensis’ en de gemeente Vught.

 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X