Dé online community van Joods Nederland. 13 Tishri 5779 · 22 september 2018
 
De onderduikkinderen van tante Zus, tentoonstelling – Den Haag
Ru Paré in haar atelier, medio jaren zestig.(Foto: Stichting Ru Paré)
Datum: 26-04-2018 - Hele dag

Van 26 april april 2018 t/m 23 september 2018 is in het Museon in Den Haag de tentoonstelling ‘De onderduikkinderen van tante Zus’ te zien.

De tentoonstelling laat zien hoe de hulp aan Joodse onderduikkinderen tijdens Tweede Wereldoorlog in zijn werk ging. In de organisatie van deze vorm verzet speelden veel vrouwen een grote en soms ook leidende rol.

Centraal in de tentoonstelling in het Museon staat de Haagse kunstenares Ru Paré (1896-1972). Zij voorzag tijdens de bezetting maar liefst 52 Joodse kinderen van onderduikplekken, vervalste persoonsbewijzen en bonkaarten.

Dekmantel
Ru Paré maakte in de oorlogsjaren geen schilderijen, maar gebruikte haar kunstenaarschap wel als dekmantel. Zo verborg ze in haar schilderkist bonkaarten, vervalste persoonsbewijzen en soms ook een brief van ouders of een cadeautje. Achterop haar fiets of met de trein bracht Ru Paré de kinderen altijd zelf naar gezinnen in de provincies Friesland, Drenthe, Brabant en Limburg. Ter plaatse waren het dominees en paters die vooraf betrouwbare onderduikadressen hadden benaderd. Zo vaak ze kon bezocht Ru Paré ‘haar’ kinderen om te zien hoe het met hen ging. Ru Paré gebruikte bij haar werk de schuilnaam ‘Tante Zus’.

Inspirerend voorbeeld
Ru Paré combineerde een grote betrokkenheid en naastenliefde met de koelbloedigheid en onzichtbaarheid van een geheim agent. Ru Paré is daarmee een inspirerend voorbeeld van een vrouw die zich niet neerlegde bij discriminatie en vervolging, maar op een geheel eigen wijze in actie kwam en een groot aantal kinderen van de dood wist te redden.

Na de oorlog kreeg het gewapende verzet in Nederland de meeste aandacht bij herdenkingen. Het verzetswerk van vrouwen werd gezien als ondersteunend en daardoor minder belangrijk.

Met de tentoonstelling over Ru Paré wil het Museon deze vergeten heldin onder de aandacht brengen. Vanaf oktober 2018 gaat de tentoonstelling reizen langs bibliotheken en musea in Nederland.

Lokatie: Museon, Stadhouderslaan 37, 2517 HV Den Haag
Entree: Vanaf 7,50 euro (kinderen 4 t/m 11 jaar), volwassenen 12,50 euro
Kijk voor de openingstijden op de website van het Museon. U kunt hier ook online tickets reserveren.

 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X