Dé online community van Joods Nederland. 8 Nisan 5778 · 24 maart 2018
 
De reis van het liedje, lezing en muziek – Aalten
wiki
Datum: 12-10-2017 - 20:00 - 22:00

Volksmuziek wordt weleens gezien als het stiefkindje van Grote Muziek, maar dat is ten onrechte. In de liederen en de muziek van gewone mensen klopt een hart. In zijn verhaal De reis van het liedje neemt ds. Frans Ort ons mee op reis door de Jiddische volksmuziek.

Centraal staan de vele facetten van de Jiddische muziek, tegelijkertijd vertelt ds. Frans Ort de geschiedenis van het Joodse volk in Europa en beluisteren we deze prachtige muziek.

Over Jiddische liederen
De Jiddische liederen vinden hun oorsprong in de middeleeuwen. Zij werden oorspronkelijk geschreven in een Judeo-Duits dialect vermengd met Hebreeuwse en Aramese elementen. In de loop der eeuwen heeft het Jiddisch zich ontwikkeld tot een zelfstandige taal, die vóór de Tweede Wereldoorlog door elf miljoen Joden werd gesproken. Deze liederen waren het die de Joden hielpen de eeuwenlange vernederingen en vervolgingen te doorstaan.

Naast religieuze liederen zijn er liedjes over alle aspecten van het vaak zeer kommervolle dagelijkse bestaan van de Oost-Europese joden. Men zong over geboorte, school, eten of juist het gebrek daaraan, liefde en huwelijk, beroepen, ondeugende activiteiten en erger, dood en nog zoveel meer wat de mensen van toen bezig hield. En altijd is er in tekst en muziek de mengeling van vreugde en verdriet; de melodie ondersteunt de stemming van de tekst en kan ineens overgaan van schijnbaar vrolijk naar diep melancholisch.

De Commissie Kerk en Israël Aalten Bredevoort nodigt u hierbij uit voor een avond met een boeiend verhaal en geweldige muziek.

Locatie: Synagoge Aalten, Stationsstraat 7, Aalten
Entree: Onbekend

 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X