Dé online community van Joods Nederland. 10 Tishri 5779 · 19 september 2018
 
Explosiegevaar!, tentoonstelling – Amsterdam
Explosiegevaar: V.l.n.r.: Arondéus, Van der Veen, Belinfante, Sandberg, Brouwer en Limperg
Datum: 28-03-2018 - 10:00 - 17:00

Explosiegevaar! De aanslag op het Amsterdamse bevolkingsregister, is een interactieve tentoonstelling die vanaf 28 maart is te zien in het Verzetsmuseum Amsterdam.

Op 27 maart 1943 vond in Amsterdam een spectaculaire verzetsactie plaats: de aanslag op het bevolkingsregister. Het is pikdonker op straat. Een groep kunstenaars en studenten, verkleed als politieagenten, dringt met een smoes het bevolkingsregister van Amsterdam binnen. Ze overmeesteren en verdoven de echte politieagenten en slepen hen naar Artis.

Binnen trekken ze de persoonskaarten van de Amsterdammers uit de stalen archiefkasten en brengen ze explosieven aan. Bijna twee uur later haasten de verzetsmensen zich uit het pand. Op de deur hangen ze een bordje: EXPLOSIEGEVAAR! Even later klinken er harde knallen. Door de uitslaande brand kleurt de hemel rood. De aanslag is gelukt.

Meedenken
In de tentoonstelling Explosiegevaar! ontdekken de bezoekers waarom de aanslag werd gepleegd, hoe deze plaatsvond en wat het aangrijpende gevolg was. Ze maken kennis met de zes kunstenaars die de aanslag beraamden: Willem Arondéus, Gerrit van der Veen, Frieda Belinfante, Willem Sandberg, Johan Brouwer en Koen Limperg.

Met een 3D audiotour lopen bezoekers van kamer naar kamer door een levensgroot stripverhaal. Verteller Eric Corton neemt hen mee in het verhaal en nodigt uit om mee te denken. Bijvoorbeeld met de discussies van de aanslagplegers over het gebruik van geweld. En over de vraag of de aanslag, waarvoor de bezetters twaalf mensen fusilleerden, het wel waard is geweest.

Over de makers:
Explosiegevaar! wordt gemaakt in samenwerking met het jongerenteam van Stedelijk Museum Amsterdam (Blikopeners), ontwerpbureau Trapped in Suburbia en Big Orange Audio Experiences. De tekeningen zijn van de jonge tekenaar Rob Worst. Bekende acteurs zoals Jacqueline Blom, Robert de Hoog en Sebastiaan Labrie hebben de stemmen van de verzetsstrijders ingesproken.

Jaar van Verzet
Explosiegevaar! is een project in het Jaar van Verzet, met steun van het ministerie van VWS en het vfonds. De tentoonstelling werd tevens mogelijk gemaakt door bijdragen van Mondriaan Fonds, Stichting Democratie en Media, Stichting Zabawas en Stichting Het Nieuwe Parool. Verzetsmuseum Amsterdam wordt ondersteund door het Amsterdamse Fonds voor de Kunst.

De tentoonstelling is te zien van 28 maart t/m 11 november 2018.

Lokatie: Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61A, 1018 CX Amsterdam
Entree: Volwassenen:11 euro, Kinderen 7 t/m 16 jaar 6 euro
Openingstijden: ma t/m vrij 10-17 uur, za en zo 11-17 uur

Meer informatie op de website van het Verzetsmuseum Amsterdam.

 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X