Dé online community van Joods Nederland. 3 Shevat 5778 · 19 januari 2018
 
Gezichten van Israël
Datum: 02-04-2017 - 13:00 - 17:00

Een land van de toekomst en het verleden. Een land van vele religies, meningen en gevoelens. Met verschillende gezichten, letterlijk en figuurlijk. Dit beeld geeft fotografe Louisa Verhulst van het moderne Israel in haar portretserie Gezichten van Israël die binnenkort te zien is in Synagoge Groningen. “Ik laat de mensen zien die in Israël wonen, leven, werken en liefhebben. Of ze nou Jood, Arabier of christen of een mix van dat alles zijn.”

Voor Gezichten van Israël maakte Louisa Verhulst portretten in onder meer Jeruzalem, Tel Aviv, Haifa, Akko en Tiberias. Twee keer bezocht ze het land. Tijdens haar eerste bezoek, dat twee maanden duurde, maakte ze een uitgebreide rondreis en overnachtte ze bij mensen thuis, in een kibboets en in jeugdherbergen. Tijdens haar laatste reis maakte ze deze portretserie.
Verhulst is via haar moeder van Joodse afkomst. “Ik heb het gevoel dat Israel mijn moederland is, zoals Nederland mijn vaderland is. Ik voel mij er thuiskomen.”

Prachtige mensen
Ze vind het een fascinerend en open land waar het geen probleem is om mensen te fotograferen, wat opmerkelijk is voor een land met ingewikkelde relaties en situaties. Verhulst: “Het is een land waar altijd wat gebeurt, waar veel te zien is en waar prachtige mensen wonen. Wat ik wil laten zien zijn de mensen die in Israël wonen, leven, werken, liefhebben en die iets van hun toekomst willen maken. Die positief zijn, rust willen, gelukkig zijn. Die verder willen. Of ze nou Jood, Arabier of christen of een mix van dat alles zijn. Omdat ze mens zijn.”

Reislustig typje
Louisa Verhulst (Australië, 1959) studeerde aan de kunstacademie in Utrecht, is zelfstandig fotograaf en studeert nu aan de Fotoacademie in Amsterdam. Ze maakt portretten in opdracht en maakt autonoom werk.
In Australië woonde ze haar eerste drie levensjaren. Haar ouders waren er in de jaren 50 naartoe geëmigreerd omdat ze Nederland na de oorlog zat waren. Toch misten ze Europa, de familie, de kunst en de cultuur en keerden daarom begin jaren zestig terug naar Amsterdam. Van die stad, waar ze het grootste gedeelte van haar leven woonde en studeerde, heeft ze veel foto’s gemaakt. Ze heeft in Amsterdam op diverse locaties geëxposeerd. Ook maakte ze fotoreportages in de Europese steden Rome, Florence, Berlijn, Antwerpen, Moskou, Valencia, Barcelona en Lissabon. In IJsland en Denemarken gefotografeerde ze landschappen. Buiten Europa fotografeerde ze onder meer in Zuid-Afrika, Kaapstad en Johannesburg, Jordanië, Cuba en New-York. “Reislustig typje wel!”, typeert ze zichzelf.

Hip en booming
Louisa Verhulst is momenteel druk bezig met meerdere fotoprojecten. Zoals een portretserie van overlevers: mannen en vrouwen die een hartaanval hebben gehad of een andere levensbedreigende ziekte en het overleefd hebben. In Bussum maakt ze een serie over de afbraak van de cacaofabriek Bensdorp. In mei vertrekt ze naar Marrakech. Ook daar gaat ze een portretserie maken. “Niet de geijkte plaatjes van marktkooplui en slangenbezweerders, maar van de moderne jeugd, de hangjeugd en het uitgaanspubliek. Hip en booming.”

Gezichten van Israël
Synagoge Groningen
Folkingestraat 60
2 april – 14 mei
Openingstijden: 13-17 uur, ma t/m vr en zo

www.synagogegroningen.nl

 

 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X