Dé online community van Joods Nederland. 6 Av 5778 · 18 juli 2018
 
Leo Fuld, de Keizer van het Jiddische lied, theater – Amsterdam
Leo Fuld (Foto: Evert de Vries)
Datum: 12-10-2017 - 20:30 - 22:30

Wo Ahin Soll Ich Geh’n? In de jaren tachtig hoorde je die stem nog wel eens, die zachte, warme tenor die wereldwijd 30 miljoen platen verkocht. Een grote internationale ster, de man die het Joodse verleden liet herleven dat na de oorlog vrijwel uit Nederland was verdwenen.

Al als 16-jarige trok hij volle zalen, eerst als zanger in de Synagoge, later ook in theaters en concertzalen. De jongen die in 1912 was geboren in een groot, arm gezin in Rotterdam had opeens uitzicht op roem en succes. Zijn versie van My Yddische Mameh werd een wereldhit. Hij maakte vijf wereldtournees, trad met veel succes op in New York en Londen , waar mensen avond aan avond voor hem terugkwamen. Na de oorlog reisde hij naar Amsterdam waar hij vernam dat alleen een zus de oorlog had overleefd.

In Parijs, waar hij wekenlang optrad met onder anderen Edith Piaf, en waar Charles Aznavour een lied voor hem schreef, hoorde hij in een kleine nachtclub een Poolse overlevende van het getto in Warschau het Jiddische lied zingen Wo ahin soll Ich geh’n.  Fuld was er zo door geroerd dat hij beloofde het kied in de hele wereld bekend te maken en dat gebeurde.

Leo Fuld die miljoenen platen verkocht was, toen hij in 1997 in Amsterdam overleed, zo goed als vergeten. Rob van de Meeberg, Rosa Mee en Bert Stoots laten deze unieke Nederlandse zanger herleven in een muzikaal eerbetoon aan een groot kunstenaar. Rob van de Meeberg maakte eerder prachtige portretvoorstellingen over Wim Kan, Johnny Jordaan, Simon Carmiggelt en Jacques Brel.

Tekst: Lars Boom
Vertaling liedteksten: Rob van de Meeberg
Muzikale leiding: Bert Stoots
Regie: Evert de Vries
(Naar een idee van Evert de Vries)

Voor meer informatie: Evert de Vries 06-22 477 803

Locatie: Betty Asfalt Complex, Nieuwezijds Voorburgwal 280, 1012 RT Amsterdam
Entree: vanaf 16 euro
Bestel hier kaarten!

Lees meer op de website van De Zee Theaterproducties.

 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X