Dé online community van Joods Nederland. 25 Shevat 5777 · 21 februari 2017
 
Opening van de tentoonstelling Eten in oorlogstijd
Datum: 14-10-2016 - 17:00 - 19:00

Opening van de tentoonstelling Eten in oorlogstijd op vrijdag 14 oktober om 17.00 uur in Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61; de inloop is vanaf 16.30 uur. Voor de opening en interviewverzoeken kunt u zich aanmelden bij Margarétha Moerkerke, tel: 020 612 7000, of met de antwoordstrook onder deze mail.

Van 15 oktober 2016 t/m 31 mei 2017 presenteert Verzetsmuseum Amsterdam de tentoonstelling Eten in oorlogstijd. Vijf topkoks – Edwin Florès, Julius Jaspers, Bobby Rust, Angélique Schmeinck en Pierre Wind – namen de uitdaging aan een gerecht te creëren met ingrediënten uit de bezettingsjaren. Hoe slecht was het gesteld met het eten in oorlogstijd? De tentoonstelling geeft een verrassende kijk op de bezettingsperiode en haakt in op de huidige voedingstrends.

Een gerecht voor elk bezettingsjaar
In korte films in de tentoonstelling bereidt conservator Karlien Metz samen met bekende chef-koks gerechten met ingrediënten uit de bezettingstijd. Metz belicht daarbij de historische achtergrond, de kok gaat in op voedingswaarde en smaak en legt verbanden met kooktrends van nu. Pierre Wind laat zien dat de recepten in de jaren dertig zeer vetrijk waren. Chef-kok Bobby Rust, bekend van Michelin-restaurant Bridges, kookt zoals in 1940-1941 met bonen als vleesvervanger. ‘Wildplukker’ en kok Edwin Florès maakt een gerecht uit 1942-1943 met ingrediënten uit het Vondelpark. Angélique Schmeinck, televisiekok van 24-kitchen, kookt zoals tijdens de Hongerwinter met bloembollen. Julius Jaspers, bekend van het tv-programma Topchef, stelt een gerecht samen uit een ‘mystery box’ met ingrediënten uit de pakketten van de voedseldroppings rond de bevrijding.

Verder komen in de tentoonstelling uiteenlopende aspecten rond eten en voeding tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bod. Bijvoorbeeld over thee, waarvan een pond in 1943 op de zwarte markt 180 gulden (een maandloon) kostte, eten op de bon, surrogaten, de smaak van kat, het opraken van de haring en de schaarste van jenever. Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met recepten en verhalen. De tentoonstelling en publicatie zijn rijk aan historische informatie en een inspiratie voor de kookliefhebber van nu.

Bij de opening van Eten in oorlogstijd op 14 oktober is er een speciaal programma met onder anderen culinair journalist Joël Broekaert (NRC, Vrij Nederland) en prof. dr. Martijn B. Katan, emeritus hoogleraar Voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X