Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 
Palet van Verzet: moedige vrouwen toen en nu, expositie – Aalten
Freddie Oversteegen (Foto: Chris van Houts, met toestemming gebruikt)
Datum: 05-10-2018 - Hele dag

Op 5 oktober 2018 opent de reizende tentoonstelling Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu van Stichting Aletta in het Onderduikmuseum Aalten.

Palet van Verzet maakt onderdeel uit van de Aaltense expositie over De Vrouw als Spil van het Verzet. Deze activiteiten vinden plaats in het kader van 2018: Jaar van Verzet. In Palet van Verzet, moedige vrouwen toen en nu, gebaseerd op het gelijknamige boek van Simone Jacobs, worden veertien vrouwen geportretteerd.

Vijf daarvan zijn nog levende verzetsvrouwen uit de Tweede Wereldoorlog: Selma Velleman (lid Westerweelgroep), Joke Folmer (helper van 300 piloten en Joden), Mia Lelivelt (verbergt samen met vader Martin piloten en ontvluchte krijgsgevangenen), Betty Polak (echtgenoot Philip de Leeuw is hoofd van een knokploeg in Bilthoven) en Freddie Oversteegen (gewapend verzet, samen met zus Truus en Hannie Schaft).

Deze vijf verzetsvrouwen maken integraal onderdeel uit van de Aaltense expositie. De vertellingen van negen moedige vrouwen van na de Tweede Wereldoorlog onder wie Hedy d’Ancona (feministisch politicus), Shirin Musa (oprichter Femmes for Freedom), Iris Kenmil (kunstenares) en Mariëlle van Uitert (oorlogsfotograaf) worden in het museumcafé van het Onderduikmuseum gepresenteerd.

Vanaf 15 december is deze expositie te zien in Museum Kamp Vught. De overkoepelende tentoonstelling De Vrouw als Spil van het Verzet is nog te zien tot en met 19 mei 2019 in Aalten.

Lokatie: Onderduikmuseum Aalten, Markt 12-16, 7121 CS Aalten

Kijk voor meer informatie op de website van het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten.

 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X