Spinoza: Life and Legacy, lezing – Amsterdam

Spinoza: Life and Legacy, lezing - Amsterdam

Wanneer

03 oktober 2023    
20:00 - 22:00

Evenement type

Met zijn boek ‘Spinoza: Life and Legacy’ schreef de Britse historicus Jonathan Israel een biografie over misschien wel een van de brutaalste vroegmoderne filosofen: Baruch Spinoza. De auteur is op 3 oktober te gast in Amsterdam en bespreekt zijn nieuwe boek met de Vlaamse filosofe en columnist Tinneke Beeckman.

In zijn biografie over Spinoza verweeft Jonathan Israel diens leven en denken tot een aansprekend geheel. Na Spinoza’s dood is actief geprobeerd zijn nalatenschap uit te wissen. In heel Europa werd het intellectuele publiek ontmoedigd en zelfs verboden om zijn werk te lezen. Lang werd gedacht dat die ban effect had. De auteur laat zien dat het tegendeel het geval is.

Mythes en feiten
Spinoza’s gedachtegoed was voor tal van denkers die vlak na hem kwamen uiterst waardevol. Zijn invloed op de filosofie, Bijbelkritiek en politieke theorie is fundamenteel. En toch is er over Spinoza’s leven erg weinig geschreven. Hoe zag zijn familieleven eruit? Wie waren zijn vrienden? Met welke tijdgenoten correspondeerde hij? Hoe voorzag hij in zijn levensonderhoud?

Jonathan Israel scheidt mythes van feiten en laat zien waarom Spinoza zoveel volgelingen en vijanden had. Daarnaast biedt hij een waardevolle nieuwe inkijk in het intellectuele leven in de zeventiende-eeuwse Republiek.

Jonathan Israel is geboren in Londen, studeerde af in Cambridge en promoveerde in Oxford. Hij gaf dertig jaar lang les aan Britse universiteiten voordat hij werd benoemd tot hoogleraar Moderne Geschiedenis aan het Institute for Advanced Study in Princeton. In 2016 ging hij met pensioen. Hij is een van de belangrijkste historici op het gebied van de Verlichting en de Nederlandse geschiedenis. Eerder schreef hij vier boeken over de Verlichting en een magistrale geschiedenis van de Nederlandse Republiek.

De voertaal van dit debat is Engels.

Locatie: Vondelkerk in Amsterdam. Vondelstraat 120, 1054 GS Amsterdam.
Entree: 15 euro
Bestel hier kaarten!