Dé online community van Joods Nederland. 4 Av 5778 · 16 juli 2018
 
Stardust & Chicken Soup, expositie – Synagoge Groningen
Expositie Stardust & Chicken Soup
Datum: 17-06-2018 - 13:00 - 17:00

Onder de titel Stardust & Chicken Soup is deze zomer in Synagoge Groningen een bijzondere expositie van studenten van kunstacademie Minerva te zien. De studenten lieten zich inspireren door het Joodse verleden van de Folkingestraat waaraan de synagoge staat. Daarmee treden zij in de voetsporen van kunstenaars die in 1997 een vergelijkbaar project uitvoerden onder de titel Verbeeld Verleden.

Verbeeld Verleden was 21 jaar geleden een initiatief van het Centrum Beelden Kunst namens de gemeente Groningen. Zij schreef een kunstopdracht uit ter herinnering aan het Joodse verleden van de Folkingestraat.

Vijf kunstenaars gingen destijds aan het werk om de geschiedenis van de straat vanuit verschillende invalshoeken te belichten: Gert Sennema (Portaal), Joseph Semah (Galgal Hamazalot), Marijke Gemessy (het Voorgesneden Paradepaard), Peter de Kan (Ook hier) en Allie van Altena (zonder titel). Van Altena is mede-organisator van Stardust & Chicken Soup.

Herinterpretatie
De expositie Stardust & Chicken Soup toont hoe een nieuwe generatie kunstenaars naar het verleden en de toekomst kijkt. Synagoge Groningen nodigde studenten van de Groninger kunstacademie Minerva uit om daarover na te denken. Ook kregen ze de opdracht om de kunstwerken van 21 jaar geleden te herinterpreteren. Met als resultaat: een zeer gevarieerde expositie met verrassende en spraakmakende artistieke creaties.

Sterren en Kippensoep
De opmerkelijke titel verwijst naar het jodendom en het verleden, naar het Hogere én het alledaagse. Stardust heeft betrekking op de vele eeuwige sterren in het plafond van de Groninger synagoge. Chicken Soup is uiteraard het smakelijke voorgerecht dat in de traditionele Joodse keuken zelden ontbreekt. Maar de titel verwijst ook naar de expositie: hoog boven de hoofden van de bezoekers ontrolt zich een kunstwerk als metafoor voor hoop.

Internationaal en jong
De internationale groep jonge kunstenaars is afkomstig uit de VS, India, Zuid-Amerika en Nederland: ​​Ingrid In der Maur, Kara Noble, Montserrat Camargo, Hille Dussel, Marnix Sixma, Erika Schneider en Shraddah Raja Uday.

Zij pasten heel uiteenlopende technieken toe: installatie, performance, interactieve projecties en video. En door hun jeugdige leeftijd hebben zij een heel andere benadering van het thema van het Gronings-Joodse verleden dan de kunstenaars van 1997.

Randprogramma
Een aantal zondagen is in Synagoge Groningen een randprogramma met onder meer een interactieve performance, meet and greet met de studenten, alsmede kippensoep aan de leestafel.

Kijk voor meer informatie op de website van de Synagoge Groningen

Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60, 9711 JZ Groningen
Entree: 3 euro
Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag en zondag van 13.00 uur – 17.00 uur

 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X