Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 
Welkom in de Wereld van Sebanjah, tentoonstelling – Dordrecht
Sebanjah: Simcha Thora
Datum: 01-05-2018 - 00:00

Van 1 mei tot en met 28 mei is in Dordrecht de Expositie Welkom in de wereld van Sebanjah te zien.

De expositie krijgt extra lading in deze herdenkingsperiode wanneer we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdenken en het onnoemelijke leed dat het Joodse volk is aangedaan.

Sebanjah zegt zelf over zijn werk: “De tekeningen en schilderijen, die ik maak hebben veelal een Joods thema. Natuurlijk heeft dit alles te maken met mijn eigen Joodse achtergrond. Ik ben geboren uit een Joodse moeder, die in de oorlog moest onderduiken en als een van de weinigen de oorlog overleefde. Dit alles heeft ook mij getekend. Kunst betekent voor mij emotie en die probeer ik uit te drukken in mijn tekeningen. Ik heb er voor gekozen om bij elk schilderij een tekst of gedicht te schrijven.”

Vreugde en verdriet
Wie de moeite neemt aandachtig naar de schilderijen te kijken en daarnaast de bijbehorende tekst of gedicht te lezen, zal beloond worden met het inzicht, dat je soms de vreugde der wet Simcha Thora kunt ervaren en anderzijds het verdriet moet kunnen voelen van wat de Holocaust teweeg heeft gebracht.

Deze expositie is heel bijzonder omdat bij elk besproken schilderij bijpassende liederen uit Israël zullen klinken, die gezongen worden door het Ivrietkoor Al Naharot uit Dordrecht. Al Naharot is ooit begonnen met een kleine groep van twaalf personen en is onder leiding van haar dirigent Doron Peper uitgegroeid tot een koor van ongeveer veertig enthousiaste zangers.

Zo langzamerhand wordt dit koor bekender en wordt steeds vaker gevraagd om op te treden. De koorleden vinden het belangrijk om op muzikale wijze het immateriële erfgoed van ons Joodse bevolkingsdeel te vertolken. Het repertoire van Ivrietkoor Al Naharot bestaat uit liederen, die vanuit de hele wereld in Israël terechtkwamen. Deze liederen, die in het Hebreeuws worden gezongen, vertellen over vreugde en verdriet, het licht van de zon, het prachtige land Israël, maar ook over alle strijd die al generaties gestreden wordt.

Locatie: Wilhelminakerk, Blekersdijk 41, 3311 LD Dordrecht
Entree: Gratis
Kijk voor openingstijden op de website van de Wilhelminakerk

 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X