Dé online community van Joods Nederland. 12 Iyyar 5778 · 27 april 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Amerikaanse boycot Israël

De academische instelling gaf haar ongeveer vijfduizend leden de kans online voor of tegen het besluit te stemmen. Tweederde van de ruim duizend ingezonden stemmen waren vóór de motie. Met deze boycot spoort de ASA Amerikaanse scholen aan niet samen te werken met Israëlische instellingen. De boycot is bedoeld als protest tegen het Israëlische beleid jegens de Palestijnen en streeft er volgens de ASA naar om de academische vrijheden van iedereen, inclusief die van Palestijnen, te vergroten. 

Veel organisaties zijn tegen de boycot. Afdelingen van twee Amerikaanse universiteiten, Brandeis en Penn State Harrisburg, hebben hun banden met de ASA verbroken. Volgens hen beschadigt de boycot juist de academische vrijheid. Ronald Lauder, president van het World Jewish Congress, noemt het afzonderen van Israël ‘Orwelliaans antisemitisme’. De Israëlische minister van Wetenschap en Technologie, Yaakov Peri, vindt dat vooral de internationale wetenschap onder een boycot zal lijden. 

De ASA is de grootste Amerikaanse academische groep die ooit een anti-Israëlische boycot heeft gesteund. Het besluit is overigens symbolisch; de ASA kan geen daadwerkelijke macht uitoefenen over haar leden of andere Amerikaanse instellingen. 

Bron: NIW

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X