In Den Haag heeft ambassadeur Naor Gilon van Israël de eerste koosjere chocoladeletters van dit jaar in ontvangst genomen. Hij kreeg een melk en pure variant van de Hebreeuwse letter…
Culinair
De afhaalkortingsactie van kosjere restaurants in Amsterdam blijft wegens succes twee weken langer bestaan. Op 14 oktober, nadat duidelijk was geworden dat de horeca dicht gaat en voorlopig gesloten zal…
Meesterchef Yotam Ottolenghi heeft zich op de BBC-radio beklaagd over de maatregelen van de Britse overheid tegen corona en de gevolgen die deze hebben voor zijn restaurants. De Israëli runt…
In Tel Aviv kus je je vrienden maximaal één keer op elke wang. Tel Aviv, door veel inwoners van die stad vaak de ‘Bubbel’ genoemd, is zonder meer een heerlijke…
Wie een goede whisky wil drinken moet naar Schotland of Ierland, zeggen ze. Tegenwoordig wordt deze sterke drank echter ook buiten de Britse eilanden op hoog niveau geproduceerd. Nieuwe whisky-landen…
Op vrijdag gebeurde er iets bijzonders in Amstelveen en dat was verre van gemeen. Op het gemeentehuis ontving de burgemeester ontving Sasja Martel van het Joods Hospice Immanuel. Samen met…
Het kosjere restaurant Hoffy’s in Antwerpen heeft een eigen kookboek gepubliceerd. Het populaire restaurant, waar gasten Joodse gerechten kunnen eten, maakt daarmee een nieuwe stap. Nadat Hoffy’s twee jaar geleden…
Schrijfster Edda Servi Machlin, boegbeeld van de Italiaans-Joodse keuken, overleden
Door Kemal RijkenSchrijfster en kokkin Edda Servi Machlin is op 93-jarige leeftijd in Amerika overleden. De Italiaanse van Joodse komaf verwierf faam met haar kookboek ‘The Classic Cuisine of the Italian Jews’…
Het kookboek TLV van Jigal Krant met recepten en verhalen uit Tel Aviv, is uitgeroepen tot het beste kookboek van 2018 in Nederland. In het boek wordt de lezer meegenomen…
Gefilte fisj is een typisch Joods sjabbat-gerecht dat van oorsprong door de Joden uit Oost-Europa, de Asjkenazische Joden, werd gemaakt. Gefilte fisj is een Jiddische benaming, letterlijk vertaald betekent het ‘gevulde vis’. Het gerecht…
De Joodse keuken is multicultureel en dat geldt ook voor de smaakmakers die Joden over de hele wereld gebruiken. Joden en specerijen delen een lange geschiedenis. Geurige boombast, hars en…
De hoogste bergketen van Portugal is de Serra da Estrella, bekend om zijn adembenemend mooie watervallen, blauwgroene meren, heuvels met terrassen en spannende fietsroutes door enorme bossen. De laatste jaren…
Op 17 november werd de Johannes van Damprijs 2016 uitgereikt aan Yotam Ottolenghi door de Universiteit van Amsterdam. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de…
“Waarschuwing: Vlees en zuivel proeven in dezelfde ruimte” is de tekst op een bord bij de ingang van het Meadowlands Exposition Center, waar het jaarlijkse Kosherfest afgelopen week plaatsvond. De waarschuwing…
In een artikel in Historiek speurt Enne Koops naar de oorsprong van de bekende Zeeuwse bolus: een zoete, kleverige lekkernij. De oorsprong ervan gaat terug tot het einde van de…
Een nieuwe stichting, de Jewish Food Society, wil ‘grootmoeder’s recepten’ vastleggen voor zij voorgoed in de vergetelheid raken. Oprichtster Na’ama Shefi, ooit werkzaam als cultureel attaché voor het Israëlische consulaat…