Beroemd was ze destijds als tv-presentatrice en een bekende persoonlijkheid is ze nog steeds. Sonja Barend dus. ‘Voor straks lekker slapen en morgen gezond weer op’, was de steevaste opmerking…
Boeken
De ouderen onder ons zullen het pocketbook ‘My Life’ van Golda Meir nog steeds wel in de boekenkast hebben staan en studenten kunnen voor hun scriptie over Meir uitstekend terecht…
Kinderboekenschrijfster Yvonne Brill is onverwachts overleden aan de gevolgen van Covid-19. Ze kampte al langer met gezondheidsproblemen, maar vermoedelijk door een corona-besmetting door een van haar cursisten – ze gaf…
‘Mijn vader kamde zijn haren over zijn kale schedel heen. Meer valt er over zijn karakter niet te zeggen’. In deze zogenoemde briefroman zit hoofdpersonage Johannes Hosea Stärckle een straf…
IJdel portret van een tamelijk briljante ijdeltuit – boekrecensie ‘De wondergrijsaard’
Door Daniël BoomsmaWie De wondergrijsaard. Portret van Harry Mulisch van criticus en biograaf Onno Blom leest hoeft niet veel moeite te doen om een beetje een hekel te krijgen aan de hoofdpersoon.…
Na het Achterhuis is een belangrijk boek en niet alleen voor Anne Frankologen, die alles over haar willen weten. Het verscheen onder auspiciën van de Anne Frank Stichting, maar is…
Actrice Elle van Rijn, de auteur van het boek ‘De crèche’, dat verhaalt over de Joodse kinderen die in de Sjoa zijn gered vanuit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg,…
In de jaren negentig werkte ik een jaar voor Conny Mus in Jeruzalem. Hij werkte net voor RTL4 en ik was zijn eerste medewerker. Hij betaalde mij uit eigen zak,…
Onlangs ging de remake van de film ‘The Witches’ in premiere, dertig jaar na de eerste verfilming van het gelijknamige boek van de Britse schrijver Roald Dahl. Destijds speelde Angelica…
‘Philo van Alexandrië, de schepping van de wereld’ – boekrecensie door Menno ten Brink
Door gastredacteurRecensie door Rabbijn Menno ten Brink Van circa het jaar 15 voor het begin van de gangbare jaartelling tot circa 40 à 45 jaar daarna, leefde in Alexandrië (Egypte) de…
Oppervlakkige Hannah Arendt-biografie blijft hangen in bewondering – boekrecensie
Door Daniël BoomsmaWeinig anderen belichaamden de twintigste eeuw meer dan Hannah Arendt (1909-1975). Niet alleen was ze als Duits-Joodse vrouw getuige en slachtoffer van de gruwelen van de nazi’s, in haar politiek…
Een bijzonder spannend boek – recensie ‘Het gevecht met de Nederlandse Spoorwegen’
Door Awraham MeijersEen aangrijpend verslag over cynisme en desinteresse tijdens en na de Tweede Wereldoorlog met betrekking tot de deportatie van Joden door de Nederlandse Spoorwegen. Het is voor de hand liggend…
Auteur Femmetje de Wind schreef de roman ‘Het beloofde leven’, waarin hoofdpersoon Sophie valt als een blok voor kunsthandelaar Max, een telg uit een orthodox-Joodse familie, die de interesse in…
Yvonne Brill (78) is kinderboekenschrijfster. Onlangs publiceerde ze het boek Davids droom, dat is geschreven voor kinderen van tussen de elf en de veertien jaar. Het verhaal gaat over een…
Ruth Klüger, schrijfster en literatuurwetenschapper van Oostenrijks-Joodse komaf, is na een lang ziekbed overleden. Ze stierf deze week in Californië in het bijzijn van haar familieleden, kort na haar 89ste…
De Nobelprijs voor literatuur gaat dit jaar naar de Joods-Amerikaanse dichter Louise Glück (77). Ze ontvangt de prijs voor ‘haar onmiskenbare poëtische stem die met strenge schoonheid het individuele bestaan…