Duitsland en vier andere Europese landen vragen Israël te stoppen met nederzettingen

wikipedia

Vijf grote Europese landen hebben Israël verzocht af te zien van het nederzettingenbeleid. Ze vinden dat het beleid van bouwen en stichten van woonplaatsen voor Joodse Israëli’s in de betwiste Westelijke Jordaanoever een duurzame vrede in de weg staat. Het gaat om Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Groot-Brittannië, die donderdag samen een officieel communiqué naar buiten brachten. Ook vinden deze landen dat Israël moet stoppen met uitwijzingen in het oosten van Jeruzalem. Mogelijk proberen de vijf landen de Israëlische formatie te beïnvloeden, die momenteel in volle gang is.

De vijf grote Europese landen vragen onder meer aan de Israëlische autoriteiten om ‘terug te komen op haar beslissing om 540 nieuwe woningen te bouwen in de Joodse nederzetting Har Homa’. Het besluit om de nederzetting uit te breiden ‘komt bovenop de versnelde kolonisatie in Givat HaMatos en de voortdurende uitwijzingen in Oost-Jeruzalem, en meer bepaald in Sheikh Jarrah’, benadrukken ze. “De nederzettingen zijn volgens het internationaal recht illegaal en ze bedreigen de vooruitzichten op een vreedzame oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict’.

De regeringen in Berlijn, Parijs, Rome, Madrid en Londen roepen Israëli’s en de Palestijnen op om ‘af te zien van elk unilateraal initiatief’ en om met elkaar ‘op een geloofwaardige manier in dialoog te gaan zodat er vooruitgang wordt geboekt op het pad naar een tweestatenoplossing’. Maandag behandelt het Israëlische Hooggerechtshof een zaak van Palestijnse gezinnen die uit het oosten van Jeruzalem zouden moeten vertrekken om plaats te maken voor Joodse bewoners. Mede daarom is het momenteel onrustig in de Israëlische hoofdstad. De vijf landen tekenen ook protest aan tegen de ‘uitzetting’ van de families.

Momenteel zijn de formatieonderhandelingen in Israël in volle gang. Mogelijk grijpen de vijf Europese landen dit momentum aan om invloed of druk uit te oefenen op de formerende partijen. Dinsdag gooide premier Benjamin Netanyahu de handdoek in de ring omdat hij geen nieuwe regering op de been kon krijgen en donderdag werd Yair Lapid van de liberale partij Yesh Atid aan gewezen als nieuwe formateur. Hij wil een kabinet vormen zonder Netanyahu. Het is de vraag of de formerende partijen ontvankelijk zijn voor het communiqué van de vijf landen. In de mogelijke coalitie zitten ook partijen die gewoon door willen gaan met het door de vijf aangestipte beleid.

Categorie:

Home » Nieuws » Duitsland en vier andere Europese landen vragen Israël te stoppen met nederzettingen