Japanse nazi koopt memoires Hirohito
De memoires van de voormalige Japanse keizer Hirohito over de Tweede Wereldoorlog zijn gekocht door een Japanse chirurg die ervan wordt beschuldigd de Sjoa en de massamoord in Nanjing te ontkennen. Hij heeft onder andere Auschwitz een ‘verzinsel’ genoemd, maar beweert tegen het nazisme te zijn.
Het werk staat bekende als de ‘Monoloog van de keizer’ en beslaat de periode van het begin van de oorlog tot de overgave van Japan in augustus 1945. Dr Katsuya Takasu betaalde er bijna 235.000 euro voor op een veiling in New York.
Volgens het Simon Wiesenthal Centrum is Takasu vorige maand uit de Amerikaanse Academie voor Cosmetische Chirurgie gezet wegens zijn uitlatingen. Zijn berichten op sociale media ‘overschrijden alle normen van fatsoen en laten een man zien die een racistische antisemiet is en een onvoorwaardelijke liefhebben van het nazisme’.
Takasu, die vaak te zien is op de Japanse televisie, stuurde in 2015 een tweet dat zowel de massamoord in de Chinese stad Nanjing door het Japanse leger in 1937 als het vernietigingskamp Auschwitz ‘verzinsels’ waren. Tegelijkertijd zei hij ook dat er ‘geen twijfel’ was dat Joden werden vervolgd door de nazi’s. Tegen het persbureau Reuters zei Takasu dat zijn tweets met opzet verkeerd waren geïnterpreteerd: “Als je naar al mijn tweets kijkt, ben ik duidelijk tegen het nazisme. Maar ik heb veel lof voor de geweldige geneeskunde uit die tijd.”
De door hem gekochte memoires worden beschouwd als een poging om de als een god beschouwde keizer vrij te pleiten van persoonlijke verantwoordelijkheid voor de oorlog. Takusu zegt dat hij de memoires heeft gekocht omdat zij een boodschap bevatten voor het Japanse volk en voor andere koningshuizen. Hirohito beweert in zijn oorlogsmemoires dat hij geen andere keuze had dan mee te gaan in de beslissingen van zijn kabinet en dat hij bang was dat als hij zich zou verzetten tegen deelname aan de oorlog, zijn land in een verschrikkelijk intern conflict zou raken.
De memoires werden voor het eerst gepubliceerd in 1990 na de dood van de keizer in het jaar daarvoor. De mate waarin Hirohito betrokken was bij de beslissingen tijdens de oorlog zijn een onderwerp van discussie tussen historici. Hirohito werd niet berecht na de oorlog, in tegenstelling tot veel van andere leden van zijn regering.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren