Joodse feestdagen: Sjawoeot

Sjawoeot
jonet

Sjawoeot, oftewel Wekenfeest, is één van de drie Pelgrimsfeesten. De andere twee zijn Pesach en Soekot. Het heet Wekenfeest omdat het zeven weken na Pesach wordt gevierd. In de tussenliggende periode wordt de Omer geteld, een ritueel dat het dichterbij komen van Sjawoeot markeert. Oorspronkelijk was het – zoals de meeste Joodse feestdagen in de Oudheid – een oogstfeest.

Het was de eerste dag waarop men bikoeriem (eerste vruchten) naar de tempel bracht: niet alleen letterlijke vruchten als druiven, vijgen, granaatappels, olijven en dadels, maar ook de eerste oogst van tarwe en gerst. Ter herinnering aan deze gewoonte wordt de synagoge op Sjawoeot versierd met vruchten en graanhalmen.

In de loop der tijd heeft het een tweede, meer religieuze betekenis gekregen: het viert het geven van de Tora door de Eeuwige aan het Joodse volk. Pesach viert de nationale geboorte van de Joden als volk, Sjawoeot markeert de spirituele geboorte van het Joodse volk als drager van het woord van de Eeuwige.

Aan de vooravond van Sjawoeot (Erev Sjawoeot) wordt er ‘gelernt’: men bestudeert de hele nacht de Tora en andere belangrijke teksten uit het jodendom. Andere gewoonten zijn het eten van zuivelproducten, het lezen van een pijoet (liturgisch gedicht) in de ochtenddienst en het lezen van het boek Ruth, ook in de ochtenddienst.

Categorie: |

Home » Dossiers » Joodse feestdagen » Joodse feestdagen: Sjawoeot