Maastricht legt 35 nieuwe struikelstenen
Stolpersteinen, steeds meer Nederlandse gemeenten kiezen ervoor om die te laten leggen. In Maastricht komen nu 35 extra struikelstenen in de stad. Op de steentjes van messing zijn de namen van Joden te zien die in de Tweede Wereldoorlog op het desbetreffende adres woonden voordat ze werden afgevoerd en vermoord. In Maastricht moeten particulieren zelf geld inzamelen voor de stenen, waar dat in andere plaatsen door de gemeente wordt betaald.
Twaalf verzetsstrijders en 23 Joodse Maastrichtenaren worden op 20 en 28 juni in de wijken Amby, Scharn, Heer, Heugem, Wittevrouwenveld, Brusselsepoort en in de binnenstad herdacht met de plaatsing van een struikelsteen. De stenen worden geplaatst voor de woonhuizen van waaruit ze indertijd zijn gedeporteerd, en later vermoord. De Duitse kunstenaar Günter Demnig zal de stenen persoonlijk komen leggen.
Tijdens het leggen worden hun levensverhalen verteld, zodat de omstanders kunnen horen wie ze geweest zijn. Verhalen van slachtoffers zijn ook te zien in de tentoonstelling ‘Vrij!? Verhalen over 75 jaar (on)vrijheid,’ die zaterdag 22 juni in Centre Céramique te Maastricht geopend wordt. De dag is in handen van het Struikelsteentjes Comité, dat sinds 2012 al 175 Stolpersteine heeft gelegd.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren