Marcel Möring

is een romanschrijver van Joodse komaf. Door zijn Nederlands Hervormde vader en Joodse moeder was de jongen in de ogen van zijn omgeving per definitie Joods, hoewel het gezin weinig aan het geloof deed en alleen de belangrijkste Joodse feesten vierde. Niettemin toonde hij al vroeg belangstelling voor het Oude Testament. Door het lezen van de kinderbijbel werd zijn slapende neiging tot religiositeit gewekt en werd de deur naar de wereld van de Bijbel geopend. Als Joods kind moest hij leven met een beladen geschiedenis en met het gevoel van ‘‘anders zijn’’. Later zou dit zijn werk sterk beïnvloeden.

In zijn geboorteplaats Enschede (1957) bezocht hij eerst de Montessorischool, waarna hij met zijn familie in 1970 naar Assen verhuisde. In de Drentse hoofdstad ging hij naar de middelbare school en later ging hij MO-Nederlands studeren. Na twee jaar brak hij deze studie af, omdat hij zich geheel wilde toeleggen op het schrijven. Möring had allerlei baantjes, onder meer als redacteur Theater en Beeldende Kunst bij de Drents-Groningse Persbladen. Later was hij recensent voor NRC Handelsblad. Ook publiceerde hij onder meer in de bladen Esquire, Optima, Raster en Vrij Nederland.

In Babylon
Möring verruilde Assen voor Rotterdam en legde zich toe op het schrijven. In 1990 verscheen zijn debuutroman Mendels erfenis, waarvoor hij de Geertjan Lubberhuizen-prijs ontving. In 1993 won hij de AKO-literatuurprijs met zijn roman Het grote verlangen. Vier jaar later schreef hij zijn meesterwerk In Babylon, waarmee hij een jaar later de winnaar werd van de Jonge Gouden Uil en ook de Gouden Uil. In 2001 won hij de Amerikaanse literatuurprijs Aga Kahn Prize for Fiction. Het boek werd in Nederland gezien als groots en deed het ook erg goed in Duitsland, Amerika en Groot-Brittannië.

Een van de belangrijkste motieven van In Babylon is dat van de wandelende Jood. Deze legende gaat over de Jood Ahasverus die Jezus geweigerd zou hebben om tijdens de kruisweg te rusten op een bankje bij zijn huis. Ahasverus was daarna gedoemd tot het einde der tijden op aarde te blijven rondzwerven. In In Babylon zijn de Hollanders een geslacht van wandelende Joden, die tijdelijk hun kamp hebben opgeslagen in Nederland, maar in de twintigste eeuw weer aan het zwerven gaan. In plaats van een doem is het wandelen van deze Joden een keuze geworden, die in het boek enige heroïek krijgt. De Hollanders zijn aanwezig bij grote gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis.

21ste eeuw
Na In Babylon schreef Möring nog vele boeken en teksten. In 2006 schreef hij de roman Dis. Het verhaal gaat over de Joodse Jakob Noach die tijdens de Tweede Wereldoorlog ternauwernood ontsnapt aan de Duitsers, die zich in de jaren vijftig als schoenmaker vestigt in Assen. In 2011 verscheen de roman Louteringsberg. De dochter van Marcus Kolpa verlaat het huis waar ze twintig jaar samen woonden. Als zijn moeder overlijdt komen een voor een de spoken uit zijn verleden tevoorschijn. Deze zoektocht naar een familiegeschiedenis haalt hem uit zijn jarenlange isolement.

In februari van 2017 kwam Mörings nieuwste roman uit: Eden. In dit avontuurlijke verhaal toont hij zich de grootse moralist en krachtige verhalenverteller die hij boven alles is. Dit boek vormt samen met Dis en Louteringsberg een trilogie. Enige jaren was Möring columnist voor Jonet.nl, waarvoor hij eens per kwartaal een column maakte.

Möring schreef voor Jonet.nl columns tussen 2016 en 2018.