Taakstraf en boete voor telefoonstalker van HaCarmel
De man die het kosjere restaurant HaCarmel wekenlang telefonisch het bedreigd en gestalkt moet een taakstraf uitvoeren van honderd uur, waarvan twintig uur voorwaardelijk. Dat heeft de Amsterdamse rechter besloten. Ook moet hij een schadevergoeding van duizend euro betalen. Naast HaCarmel belde Akram M. twee andere kosjere horecazaken in Amsterdam. De dader zei spijt te hebben, maar kon zijn acties van vorig jaar juni niet verklaren. Verder ontkent hij bepaalde uitlatingen.
Twee weken geleden diende de rechtszaak tegen de dader al. Toen was M. (18) niet aanwezig. De Marokkaanse Nederlander uit Arnhem had vorig jaar wekenlang met de horecazaken gebeld. Hij had dreigementen geuit en antisemitische uitspraken gedaan. In een eerdere verklaring ontkent M. dat hij dreigde een zaak in de fik te steken of had gedreigd om mensen te vermoorden. Hij zou alleen maar over feiten hebben gesproken die reeds zijn gebeurd, zoals het vergassen van Joden in de Sjoa. Ook zouden vrienden met zijn telefoon hebben gebeld.
M. liep na een paar weken tegen de lamp toen hij per abuis niet anoniem belde. Het nummer leidde naar dat van de telefoon van zijn moeder, die later haar verontwaardiging over het handelen van haar kind uitte, omdat de familie juist ook Joodse vrienden heeft. Haar zoon verklaarde eerder dat hij geïrriteerd was geraakt na een item over HaCarmel op omroep PowNed, waarin de – in maart overleden – eigenaar Sami Bar-On werd geïnterviewd.
Reclassering bezorgd
Spijt of niet, de rechtbank gelooft de ontkenningen van M. niet en legt hem een taakstraf van honderd uur waarvan twintig uur voorwaardelijk op. Ook moet hij een schadevergoeding ter waarde van duizend euro betalen aan de gedupeerden. Mocht de achttienjarige zich in de komende twee jaar wederom antisemitisch uiten, dan moet hij twintig uur extra werken. De reclassering is bezorgd over de dader. Hij blowt veel, vertoont impulsief gedrag, laat zich makkelijk negatief beïnvloeden door anderen. Ook is hij vaker met de politie in aanraking is geweest.
De rechtbank ging niet mee in de verklaring van M. Volgens de rechter zijn de discriminerende uitingen ‘kwetsend’ voor burgers van Joodse komaf. De uitlatingen kunnen ‘veel persoonlijk leed teweegbrengen bij de slachtoffers’. De Joodse restauranthouder was nota bene al doelwit van antisemitisme en werd ‘wederom onnodig gekwetst en gegriefd. En dat alleen omdat de verdachte zijn irritatie na het zien van het filmpje ‘kwijt moest’, aldus Het Parool. Overigens wordt M. niet veroordeeld voor zijn uitspraak ‘alle Joden zijn vergast in WO2’, omdat daartegen geen aangifte is gedaan.
Lees ook:
Honderden mensen gedenken Sami Bar-On, de onverzettelijke eigenaar van HaCarmel
In het kosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam hebben enkele honderden mensen afscheid genomen van Sami Bar-On. De restauranteigenaar overleed vorige week tijdens een vakantie in zijn geboorteland Israël. Hij werd 67 jaar. Bar-On en zijn restaurant kregen landelijke bekendheid door een serie aanslagen en bedreigingen. Vorig jaar nog legde een man een nepbom voor de deur. De dader, Hassan N., is daarvoor veroordeeld tot twaalf maanden celstraf, waarvan vier voorwaardelijk. Daarnaast kreeg het restaurant regelmatig dreigtelefoontjes. “Maar Sami boog nooit voor terreur en ging koppig door.”
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren