Twijgje Anne Frankboom naar Ground Zero
In totaal zijn er elf stekjes die in de Verenigde Staten op verschillende plekken de grond in gaan. Naast het twijgje op Ground Zero, komen er ook boompjes in het Holocaust memorial center van Michigan en Washington DC. Het is de bedoeling dat de takken uitgroeien tot volwassen kastanjebomen om zo de herinnering aan Anne Frank levend te houden. “We weten dat de boom een teken van hoop was voor Anne Frank die niet naar buiten kon”, aldus directeur Yvonne Simons van het Anne Frank Center. “Ze schreef er over in haar dagboek. Voor ons zijn de bomen een symbool van hoop, groei en vernieuwing.”
Ook de plek van de beroemde Little Rock nine, de Central High School in Littte Rock Arkansas, krijgt een Anne Frankboompje. In 1957 stond deze plek internationaal in de belangstelling vanwege een rassenrel. Negen jonge zwarte scholieren werden met medeweten van de gouverneur van de staat geweigerd. Pas nadat president Eisenhower de gouverneur dwong om de negen toe te laten, kregen ze begeleiding van het leger om de school binnen te komen. De middelbare school is nu zeer vereerd met de Anne Frankboom. Het takje zal gekoesterd en verzorgd worden.
Anne Frank, die tussen 1942 en 1944 verscholen was in het befaamde achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam keek dagelijks neer op de kastanjeboom. Toen in 2007 bleek dat de boom ziek was, oordeelde stadsdeel Centrum dat hij moest worden omgehakt. Echter, vrienden van de boom kwamen in actie en voorkwamen dat hij neer ging. Er werd een stalen constructie omheen gezet die een val moest voorkomen. In 2010 ging het alsnog mis, toen de doodzieke boom bezweek en omviel. De stalen constructie hield het niet. Na de val besloten de vrienden van de boom om twijgjes en takjes overal ter wereld te plaatsen.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren