Dé online community van Joods Nederland. 11 Heshvan 5779 · 20 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
VBV-bestuurder Gerrie Goudeketting (93) overleden

Het voormalige Joodse bestuurslid van de VBV Gerrie Goudeketting is op 94-jarige overleden. Hij was jarenlang actief binnen het Verbond Belangenbehartiging Vervolgingsslachtoffers (VBV). Deze organisatie komt op voor mensen die tijdens de bezetting van Nederland en voormalig Nederlands-Indië werden vervolgd en een aanvraag hebben ingediend of willen indienen bij de Pensioen-en Uitkeringsraad (PUR). Goudeketting werd ook wel ‘het eeuwige’ VBV-bestuurslid genoemd wegens zijn lange staat van dienst. ‘Gerrie trad pas vorig jaar af tijdens het traject waarbij de verenigingsvorm werd verruild voor Stichting VBV. Het was het tijdstip waarop Gerrie inmiddels de hoge leeftijd van 93 jaren had bereikt en zelf bijna echt eeuwig was geworden,’ zo schrijft voorzitter Flory Neter, die hem omschrijft als ‘iemand met kennis van zaken en een geheugenkompas’.

Jarenlang was Goudeketting de spil van het administratieve gedeelte van het VBV. Samen met zijn schoonzoon zette hij een professioneel boekhoudkundig programma op dat jarenlang probleemloos kon worden gebruikt. Delen daarvan worden nog steeds door het Boekhoudburo West-Friesland (BWF) ingezet. ‘Gerrie, soms met zijn vrouw Kitty, was en bleef altijd mijn steun en toeverlaat, waar ik altijd in wat slordige grote contouren denk. Gerrie was de fijnslijper, Gerrie was exact en precies tot op het bot,’ aldus Neter in haar in memoriam. Goudeketting was zowel voorkomend als meedenkend. Dossiers aanpakken zoals het Maror-traject vond hij echter te emotioneel, want die waren regelrecht gerelateerd aan het eigen verleden en pijnlijk.

Goudeketting was een van de twee bestuurders die ooit vroegen of Neter voorzitter van het VBV wilde worden, indertijd nog een grote stap omdat zij een vrouw is. Het bestuurslid Bob Steinmetz was volgens haar bang dat de vereniging de risee van Joods Nederland zou worden als het VBV tegen de wensen van onder meer de Joodse kerkgenootschappen in zou gaan. Kort daarvoor was VBV-voorzitter Joop van Vlies overleden en er moest iets gebeuren. Mede door steun van Goudeketting durfde Neter – als afgetreden als voorzitter van de Federatie Nederlandse Zionisten – in te springen en de voorzittershamer op te nemen. ‘Ik had geen idee wat ik mij voor moest stellen van een voorzitterschap van het VBV, maar de doelstellingen en de doelgroep spraken mij aan; niet in de laatste plaats omdat ook ik tot diezelfde doelgroep behoor.’

Dankzij het goede geheugen van Goudeketting kwam het bestuur vaak op historische feiten die het zonder zijn kennis nooit zouden hebben geweten. De feiten die hij inbracht, konden door het bestuur vaak gebruikt worden in hun strijd om financiële genoegdoening van overheden voor Joodse, Indische en Sinti en Roma-slachtoffers van de Holocaust. Daarnaast verslond Goudeketting informatie. Tijdschriften, brieven, pamfletten en alles wat het VBV ontving werden door hem gelezen, aldus Neter. ‘Bijna gespeld en indien nodig van commentaar voorzien, waarna deze dan weer werden behandeld tijdens de bestuursvergaderingen. Hij wees met een precisie van een schoolmeester op datgene wat voor het VBV van belang kon zijn’.

Afgelopen december hebben Flory Neter en haar echtgenoot Eddy Neter samen met het bestuur ‘op een intieme en gezellige wijze afscheid’ genomen van Goudeketting. Zijn bestuurslidmaatschap is toen uitgeluid in het samenzijn van zijn kinderen en hun partners. Hierbij waren eveneens oud-bestuurders en hun aanhang aanwezig. ‘Gerrie heeft daar nog van kunnen genieten en voor ons allen blijft dat als een hele fijne herinnering bewaard,’ aldus Neter, die Goudeketting ‘een held’ noemt. ‘In mijn ogen en in mijn herinneringen blijft Gerrie altijd de kleine, chique man die zijn leven consequent, vol compassie, met accuratesse en met veel liefde leefde. Wij wensen de kinderen en kleinkinderen van Gerrie heel veel sterkte en ik herhaal het nog maar eens: Gerrie was een heerlijk mens die ik de rest van mijn leven zal missen en daarmee zeg ik geen woord te veel.’ 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X