Wietgebruik mag van rabbijn tijdens Pesach

Wietvlag Israel
wiki

Tijdens Pesach mag cannabis om medische doeleinden worden gebruikt, aldus de gezaghebbende Wit-Russische rabbijn Chaim Kanievsky. “Medisch wietgebruik is kosjer tijdens het Joodse Paasfeest,” zei de rabbijn afgelopen donderdag, nadat hij aan de blaadjes van de plant geroken had en hem verteld werd dat de bladeren een ‘genezende geur’ hebben.

Eerder was cannabisgebruik tijdens Pesach door diverse rabbijnen verboden verklaard. Onder Asjkenazische Joden, vooral afkomstig uit Centraal- en Oost-Europa, hoort wiet bij de kitniyot, een groep van gewassen en granen zoals rijst, erwten en linzen, die verboden zijn tijdens Pesach. Kanievsky stelt echter dat alle soorten wiet gebruikt mogen worden voor medische doeleinden. De 88-jarige rabbijn bracht zijn boodschap middels een video naar buiten.

In 2013 oordeelde rabbijn Efraim Zalmanovich ook al dat het verdelen en gebruiken van marihuana om medische doeleinden kosjer is. Recreatief gebruik blijft verboden. “Drugs nemen om de wereld te ontvluchten, is verboden. Maar mensen die het voor medische redenen gebruiken, doen dat kosjer”, aldus Zalmanovich. Cannabis is in Israël illegaal voor recreatief gebruik, maar mag wel worden voorgeschreven bij bepaalde ziektes. Onder meer patiënten die chemotherapie krijgen en mensen, die chronisch pijn lijden door de ziekte van Parkinson mogen het gebruiken.

Categorie:

Home » Nieuws » Wietgebruik mag van rabbijn tijdens Pesach