Restauratie begraafplaats Oisterwijk bijna gereed

Joodse begraafplaats Oisterwijk
NIK (dv)

De omvangrijke restauratie van de Joodse begraafplaats in Oisterwijk is bijna gereed. Tijdens de landelijke Open Monumentendag, op zondag 11 september, wordt de opknapbeurt afgesloten. De stichting Behoud Joodse begraafplaats Oisterwijk is verantwoordelijk voor het project. Zo hebben de vrijwilligers ruim 275.000 euro ingezameld om alles mogelijk te maken. Van het stichtingsbestuur maken naast lokale vrijwilligers de Oisterwijkse Marijke Wagenaar-van Oss en NIK-secretaris Ruben Vis deel uit.

Het Rijksmonument uit 1748 is gedurende drie jaar grondig onder handen genomen. De alles verslindende natuur is een halt toegeroepen en het metaheerhuisje is voorzien van een nieuw dak en nieuwe spanten. Ook is de muur uitgebikt en opnieuw gevoegd middels snijvoegwerk. De 220 meter lange muur uit 1886 is eveneens volledig gerestaureerd en meer dan zesduizend kapotte stenen zijn allemaal uitgekapt en vervangen. Daarvoor zijn andere stenen gebruikt, afkomstig van het ziekenhuis in Haarlem dat inmiddels is gesloopt. Ook de ijzeren poort is compleet in ere hersteld.

De restauratie  wordt op zondag 11 september 2016 om 14.00 uur afgesloten door opperrabbijn Binyomin Jacobs van het Interprovinciaal Opperrabbinaat (IPOR) en gedeputeerde Henri Swinkels (SP) provincie Noord-Brabant. Belangstellenden zijn die middag van harte welkom om de afronding van de restauratie te komen bewonderen, aldus het NIK in een persbericht. Op de Joodse begraafplaats in het Brabantse dorp worden wel vaker rondleidingen georganiseerd. In de toekomst willen de vrijwilligers daar mee doorgaan.

Categorie:

Home » Nieuws » Restauratie begraafplaats Oisterwijk bijna gereed