Dé online community van Joods Nederland. 11 Av 5778 · 23 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Vertaalster Dagboek Anne Frank overleden

Vanmiddag werd Barbara Mooyaart-Doubleday begraven. Zij was de vertaalster die het Dagboek van Anne Frank wereldberoemd maakte. 

In 2013 ontving Mooyaart-Doubleday de Raoul Wallenberg Medaille voor haar levenslange inspanning om de herinnering aan de Sjoa levend te houden. In 2010 werd zij tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd door de toenmalige koningin Beatrix voor haar verdiensten voor de Nederlandse samenleving.

Opperrabbijn Binyomin Jacobs sprak bij de plechtigheid een kort dankwoord uit namens de Joodse gemeenschap en ook namens de Anne Frankstichting: “Toen het dagboek van Anne Frank nog nagenoeg onbekend was, benaderde Otto Frank de toen nog jonge Mooyaart en vroeg haar symbolisch: ‘Kunt u mijn dochters dagboek in het Engels vertalen om daardoor haar inzicht, haar menselijkheid en de boodschap van de Tweede Wereldoorlog en het lot van de Joden, misschien zelfs wel wereldwijd in het bewustzijn te brengen?’

“Door haar boek, door de volhardendheid van Otto en door een jonge aansprekende en inzichtrijke vertaling is dit boven alle verwachting gelukt en werd het Dagboek van Anne Frank een hit in de USA. Nadien heeft het Dagboek ook in Nederland grote bekendheid verworven en daarna werd het een mondiale getuigenis. Door het dagboek werd de uitroeiing van de Nederlands Joodse Gemeenschap uit de dreigende vergetelheid gerukt.

“Toch bleef mevrouw Mooyaart op de achtergrond. Ik heb haar mogen ontmoeten toen zij geëerd werd met de Raoul Wallenberg Centennial Medaille in het Anne Frankhuis en ik raakte toen onder de indruk van haar eenvoud, bescheidenheid en haar betrokkenheid bij de resten van de eens zo bloeiende Nederlands Joodse Gemeenschap.”

“Het Dagboek van Anne Frank is veel meer dan een dagboek. Het is een demonstratie tegen rassenhaat en discriminatie en een protest tegen het groeiende antisemitisme dat zich vaak vermomt als antizionisme. Joods Nederland is grote dank verschuldigd aan mevrouw Mooyaart. Moge haar ziel rijkelijk beloond worden voor haar weldaden op deze aarde.” 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X