Witte nationalisten terroriseren Charlottesville

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Eén persoon werd gedood en negentien gewond toen een extreem-rechtse automobilist met zijn auto inreed op tegendemonstranten in Charlottesville, Virgina. De tegendemonstratie was gericht tegen de manifestatie ‘Unite the Right’ van ‘witte nationalisten’, waaronder de Ku Klux Klan. Daarnaast vielen er veel andere gewonden. De chauffeur is gearresteerd.

De gouverneur van Virginia, Terry McAuliffe, had een scherp bericht voor de extreem-rechtse groepen die zaterdag Charlottesville binnen stroomden: “Ga naar huis… Jullie zijn niet welkom in deze fantastische staat. Jullie moesten je schamen.”
De federale autoriteiten zeiden direct een burgerrechten-onderzoek in te hebben gesteld naar de opzettelijke aanrijdingen. Procureur-generaal Jeff Sessions zei: “Het geweld en de doden in Charlottesville zijn een aanslag op het hart van de Amerikaanse wet en gerechtigdheid. Als dergelijke acties voortkomen uit racistische vooroordelen en haat, verraden zij onze kernwaarden en kunnen niet worden getolereerd.”
De Joodse burgemeester had al eerder de ultra-rechtse bijeenkomst onwettig verklaard naar aanleiding van het geweld en de noodtoestand uitgeroepen. Het geweld begon vrijdagavond toen witte nationalisten met toortsen het terrein van de Universiteit van Virginia naderden. De aanleiding voor de extreem-rechtse manifestatie was het verwijderen van symbolen van het Confederatie-verleden van de staat Virginia. Ook op zaterdag barstte het geweld weer los tegen tegendemonstranten.
Senator Ted Cruz noemde de manifestatie van de witte nationalisten ‘binnenlands terrorisme’ en voegde daar aan toe: “Het is tragisch en hartverscheurend om haat en racisme opnieuw ons fantastische land te laten besmeuren met bloedvergieten.” Hij noemde de witte nationalisten ‘weerzinwekkend en slecht’.
De witte suprematisten riepen leuzen als ‘Bloed en bodem’, ‘Joden zullen ons niet verdringen’ en andere racistische en antisemitische leuzen. Burgemeester Signer van Charlottesville – zelf Joods – noemde de manifestatie een ‘lafhartige parade van haat, vooroordelen, racisme en intolerantie’. Over de fakkeltocht op de campus van de Universiteit van Virginia zei Signer: “Ik ben meer dan misselijk van deze onwettige en verachtelijke vertoning van visuele intimidatie op een universitaire campus.”

Categorie:

Home » Nieuws » Witte nationalisten terroriseren Charlottesville