Abou Eenarm gesignaleerd bij anti-Israël-demonstratie

Amin Abou Rashed, alias Abou Eenarm, is zaterdag gesignaleerd op een anti-Israëldemonstratie in Rotterdam. De ‘fondsenwerver van Hamas’, die in 2023 werd opgepakt op verdenking van het financieren van een terroristische organisatie, demonstreerde voor een wapenembargo tegen Israël. Sinds 2010 heeft hij meer dan elf miljoen euro ingezameld en doorgesluisd naar Hamas in de Palestijnse gebieden, aldus het OM.
De demonstratie was mede georganiseerd door The Rights Forum, de pro-Palestijnse ngo die ooit onder andere door wijlen oud-premier Dries van Agt werd opgericht. Fotograaf Bob van Keulen van het ANP spotte Eenarm en zette hem op de foto. ‘Abou Eenarm, Amin Abou Rashed, fondsenwerver voor Hamas, was blijkbaar zaterdag ook in Rotterdam bij de demonstratie’, schrijft de fotojournalist.
Van Keulen had het scherp gezien, maar sinds juni vorig jaar is Eenarm alweer op vrije voeten. Dat gebeurde nadat hij een jaar eerder door de politie werd opgepakt, na een inval in zijn woning in Leidschendam. Daar werden grote hoeveelheden contant geld gevonden. Ook werd er beslag gelegd op 750.000 euro van de Stichting Israa, waaronder Eenarm opereert. Zijn dochter is eveneens opgepakt.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) diende Israa als dekmantel voor een grote doorsluisoperatie van geld via Nederland naar terreurorganisatie Hamas, wat per wet verboden is. Waar het in eerste instantie leek te gaan om 5,5 miljoen euro gaat het volgens het OM om een som van elf miljoen euro. Eenarm stelt dat het geld naar humanitaire doelen ging.
Het OM ziet dat anders: de Stichting Israa behoorde tot de Union of Good, ‘een parapluorganisatie die geld werft voor Hamas’. “Het geld ging naar een netwerk van Hamas. Dat kan dan de sociale en administratieve tak zijn, maar die staat volgens deskundigen onder directe leiding van het politburo van Hamas. Zij kunnen de geldstromen sturen,” zei een woordvoerder eerder tegen het AD.
Omdat de rechtszaak maar bleef duren, is Abou Eenarm in juni 2024 naar huis gestuurd. Daar moet hij wachten op de behandeling en zijn mogelijke straf. Dat betekent niet dat de Libanees zich niet vrij mag bewegen in de Nederlandse maatschappij. Zodoende was hij er op zaterdag bij toen tientallen mensen tegen Israël demonstreerden.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren