Aboed Shabi en Hadassa Hirschfeld onderscheiden

Shabi
Aboud Shabi met familie en kroost in de Nieuwe Kerk (K. Rijken).

Voorzitter Aboed Shabi van de Stichting Joodse Scholengemeenschap JBO (tevens oud-voorzitter van Maccabi Tennis) is opgenomen in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg zijn onderscheiding in de Nieuwe Kerk in Amsterdam van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen (VVD). Voordat de politicus het lintje bij Shabi kon opspelden, bracht hij een ode aan de man die JBO in circa tien jaar tijd weer gezond heeft gemaakt. Shabi zelf kon het niet geloven dat hij het lintje kreeg. “Ik ben echt heel trots,” aldus de Joodse Amsterdammer. “Als je eenmaal op dat podium voor een lintje staat, dan denk je: heel bijzonder.”

Onder valse voorwendselen was Shabi naar de kerk gelokt. “Er werd gezegd dat een oud-bestuurder van JBO een lintje zou krijgen, dus dacht ik: het klopt wel dat hij onderscheiden wordt, maar wat raar dat hij dan in Amsterdam dat lintje krijgt. Die bestuurder woont namelijk in Amstelveen. Toen ik deze kerk binnenliep werd mij verteld dat ik degene was die hier de uitreiking zou krijgen,” aldus Shabi na afloop, die zeer vereerd is met de koninklijke onderscheiding. Als 9-jarig kind vluchtte hij in 1971 vanuit Baghdad naar Europa. “Mijn vader wilde het Midden-Oosten verlaten. Uiteindelijk kwamen we in Nederland terecht. Nooit had ik gedacht dat ik jaren later zou worden onderscheiden door de Nederlandse koning. Mijn vader zou zeggen: de integratie is gelukt.”

Shabi leerde Nederlands, behaalde zijn diploma’s en startte een eigen bedrijf in de farmaceutische industrie. Ook zette hij zich in voor de Joodse gemeenschap in Amsterdam. “Onder uw voorzitterschap van Maccabi Tennis is het ledental van de vereniging aanzienlijk gegroeid,” las Van Aartsen tijdens de lintjesceremonie op. “U zorgde voor meer sponsoren en u organiseerde allerlei toernooien. De vereniging speelde onder uw leiding een bindende rol binnen de Joodse gemeenschap.” Sinds 2008 is hij voorzitter van JBO. “Onder uw leiding zijn drie Joodse scholen financieel, kwalitatief en operationeel weer gezond geraakt. Dat heeft u gedaan in samenwerking met de landelijke en plaatselijke overheid.”

Shabi voegde daar aan toe: “Het feit dat vrijwilligerswerk zo belangrijk is en dat al deze mensen in het zonnetje worden gezet, is heel erg mooi.” Het JBO is een erg bijzondere organisatie. Hij dankt de leerkrachten, organisatie en de kinderen. “Het is heel bijzonder dat zoiets in staat is om in deze samenleving vandaag de dag te blijven bestaan. Joods onderwijs en indentiteitsvorming is ontzettend belangrijk. Het gaat mij om de toekomst van Joods Nederland.” Zelf herinnert Shabi zich nog hoe hij vanaf de jaren zeventig in de Nederlandse Joodse gemeenschap werd opgenomen. “Dat is ook erg mooi. Ja, dat is de kracht van de Joodse gemeenschap.”

In Amsterdam kregen in totaal veertig burgers een koninklijke onderscheiding. Onder hen waren onder meer kleinkunstenares Jenny Arean en tv-presentatrice Caroline Tensen, maar ook onbekende Amsterdammers die zich onder meer inzetten voor daklozen, kinderen, ouderen en sportverenigingen. Voor Jozias van Aartsen was het de eerste en laatste keer dat hij de lintjes mocht uitreiken. Hij is waarnemend burgemeester en wordt hoogstwaarschijnlijk op 5 juli door een nieuwe burgemeester opgevolgd.

Hirschfeld onderscheiden in Amstelveen
Aboed Shabi was niet de enige Joodse Nederlander die donderdag koninklijk werd onderscheiden. Ook Hadassa Hirschfeld kreeg een lintje. In haar woonplaats Amstelveen werd ze onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Bas Eenhoorn (VVD) speldde haar het lintje op. Met haar werden zeven andere Amstelveners onderscheiden. Uit het oordeel van de gemeente over Hirschfeld:

‘Mevrouw Hirschfeld is voor de Joodse gemeenschap een uitzonderlijke vrijwilliger. Zij heeft vele initiatieven ondernomen om alle vormen van discriminatie te bestrijden. Niet alleen van Joden, maar van alle potentiele slachtoffers. Van 1987 tot 2007 was mevrouw Hirschfeld werkzaam bij het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Zij hield zich voornamelijk bezig met racisme en antisemitismebestrijding. Zij heeft de jaarlijkse Monitor van antisemitische incidenten, het niveau van graadmeter van antisemitisme in Nederland gegeven. Vele landen kopieerden in de loop der jaren deze monitor. In 2003 is mevrouw Hirschfeld mede-initiatiefnemer bij het tot stand komen van het Joods Hospice Immanuel in Amsterdam. Vanaf 2005 was mevrouw voorzitter en later senior adviseur van de Interculturele Alliantie (ICA). Tot op de dag van vandaag neemt ze groepen scholieren van veertien, vijftien jaar mee naar Polen, waar ze niet alleen het kamp Auschwitz bezoeken, maar ook training krijgen in respect en tolerantie. In 2015 richtte mevrouw Hirschfeld mede het Joods Islamitisch Platform (JIP) op, dat zich toelegt op het maken van verbinding en het verbeteren van de dialoog tussen de Joodse en Islamitische gemeenschap.’

Hirschfeld
Hadassa Hirschfeld, stralend met haar lintje in Amstelveen (Foto: Eissens)

Categorie:

Home » Nieuws » Aboed Shabi en Hadassa Hirschfeld onderscheiden