Acteur Isidore ‘Izzy’ Abrahimi is overleden

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Abrahimi werd in 1930 geboren in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, waar hij zijn kinderjaren doorbracht. Omdat zijn vader bevriend was met de Turkse president Mustafa Kemal Atatürk kon de familie Abrahimi in 1940 ontsnappen aan de nazi-bezetting van Bulgarije. Via Istanbul en Libanon kwamen ze in het Brits mandaatgebied Palestina terecht, waar ze zich vestigden. De rest van zijn jeugd bracht Abrahimi door in Haifa.

Na de Israëlische onafhankelijkheidsoorlog (1948) ging Abrahimi in Tel Aviv studeren aan de eerste toneelschool van het land. Later ging hij naar Groot-Britannië om het regisseursvak in Bristol  te leren. Hierop volgende een toer langs diverse Europese theaters in onder meer Ierland, Noorwegen, België en Nederland. Uiteindelijk beviel ons land hem zo goed, dat hij hier permanent ging wonen. In Nederland regisseerde hij een aantal films in de jaren zestig, die onder meer de Nederlandse inzending waren voor het filmfestival van Venetie. 

Abrahimi werd ook actief in de Provo-beweging. Met de inmiddels overleden Amsterdamse Provo Jasper Grootveld veranderde hij Paradiso om in de poptempel die het tot op de dag van vandaag is. In de jaren zeventig schreef hij zijn eerste roman ‘Kijkspel voor flatbewoners’, dat een succes werd in binnen- en buitenland. Tot 1988 reisde hij veel op en neer tussen Amsterdam en New York, waar hij werke aan journalistieke stukken. Vervolgens settelde Abrahimi zich definitief in Amsterdam.

Tot aan zijn dood, afgelopen maandag, was hij in Nederland actief als regisseur en schrijver. Zo werkte hij jarenlang met zijn collega Erga Netz aan tv-documentaires. Ook maakte hij een aantal lange documentaires voor de Joodse Omroep. Op 1 april overleed hij aan de gevolgen van een zware longontsteking. Hij is 83 jaar geworden.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Achtergrond » In memoriam » Acteur Isidore ‘Izzy’ Abrahimi is overleden