Crescas: De geheimen van het mikwe, cursus – Amsterdam

Crescas: De geheimen van het mikwe, cursus - Amsterdam

Wanneer

27 februari 2024    
20:00 - 22:00

Evenement type

Altijd al nieuwsgierig geweest naar het Joods reinigingsbad, ofwel het mikwe? Wat is het? Wanneer ga je erin? En, waarom eigenlijk?

Al duizenden jaren maken Joodse vrouwen en soms ook mannen gebruik van het mikwe. Het vormt een centraal onderdeel van de Joodse rituelen en gebruiken. Mikwes zijn overal aanwezig. Zo vinden we er eentje op het bergplateau van Massada bij de Dode Zee, toch geen plek met overvloedig veel water. Maar blijkbaar vonden de voor de Romeinen gevluchte Zelote het mikwe zo belangrijk dat ze er zelfs daar eentje bouwden.
En natuurlijk had vroeger (en voor een deel nog steeds) iedere serieuze synagoge een eigen mikwe.

Het mikwe staat vooral bekend als het rituele bad waar de vrouw na de menstruatieperiode weer rein wordt. Maar dat gaat voorbij aan de vele functies en de rijke historie van het mikwe.

Lievnath Faber is sinds jaar en dag een mikwe-fan. Ze heeft haar mikwe begeleidingsopleiding bij Rising Tide gedaan en begeleidt nu zelf mensen die het mikwe in willen om een belangrijk moment te markeren. Ze legt je op deze avond alles uit over de basis van het mikwe in de Joodse traditie. En als het een beetje meezit, kan ook hedendaags mikwe worden bezocht.

Deelnemers aan deze cursus ontvangen gratis het interessante boekje “Majiem Chajiem, het mikweboekje” van de hand van rabbijn Esther Hugenholtz te waarde van 6,75 euro.

Locatie: wordt na aanmelding bekendgemaakt
Deelname: 19,50 euro
Meld je nu aan voor deze cursus!