Crescas: De Joodse levenscyclus, cursus – Amsterdam

Crescas: De Joodse levenscyclus, cursus - Amsterdam

Wanneer

06 maart 2024    
20:00 - 22:00

Evenement type

In een Joods leven horen tradities en rituelen. Maar niet iedereen weet waar ze vandaan komen, laat staan hoe ze goed uitgevoerd moeten worden.

Gaby Schrijver neemt in deze cursus van twee avonden op boeiende wijze de basis van een Joods leven onder de loep. Voor jongetjes begint dat al meteen met de besnijdenis. Het waarom komt aan de orde, maar ook de discussie die erover de laatste jaren wordt gevoerd. En weet u dat er ook voor meisjes tegenwoordig een ritueel bestaat?

Op twaalf- en  dertienjarige leeftijd worden Joodse kinderen respectievelijk Bat of Bar Mitswa, een groot feest met veel betekenis, maar ook eentje met ruime voorbereiding. Het volgende hoogtepunt vormt het Joodse huwelijk, de choppe, met al zijn tradities. En aan het eind van het leven volgt de Joodse begrafenis. Wat gebeurt er op zo’n lewaja, waar moet je rekening mee houden? Zowel de Orthodoxen als de Liberalen kennen zo hun eigen gebruiken.

Cursusleider Gaby Schrijver-Dreese is leraar, kindercoach en moeder van zes inmiddels volwassen kinderen. Zij studeerde aan de Hebrew University in Jeruzalem en behaalde in Nederland haar bachelor of Education en diploma Kindercoach. Aan instituten in Londen, Genève en Zürich studeerde zij Joodse educatie en identiteit.
Bij verschillende Liberaal-Joodse gemeenten is zij al ruim 35 jaar leraar voor bar- en bat mitswa-leerlingen. Tevens is zij hoofd Joods onderwijs van zowel de Joodse gemeente Beit Hachidush in Amsterdam als van de Liberaal-Joodse Gemeente Gelderland in Dieren. Als museumdocent is ze betrokken bij het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam.

Locatie: wordt bekendgemaakt na aanmelding
Deelname: 32,50 euro voor twee lesavonden op woensdag 6 maart en 5 juni
Meld je nu aan!

Tijdens de cursus bestaat genoeg ruimte voor het stellen van vragen.