De Joods-Gronings vrouwengalerij, expositie – Groningen

De Joods-Gronings vrouwengalerij, expositie - Groningen

Wanneer

24 november 2023 - 01 december 2023    
Hele dag

Evenement type

In deze tentoonstelling in Synagoge Groningen maakt u kennis met dertien vrouwen. U ontdekt het levensverhaal van schrijvers, politici, artsen, die gelijktijdig ook dochter, moeder of levenspartner zijn. Orthodox-joods of juist seculier. Allemaal wonen of werken ze een deel van hun leven in de provincie Groningen.

In het traditionele jodendom van de negentiende eeuw heeft vrijwel iedere joodse gemeente een vrouwenvereniging, soms zelfs meerdere. In diezelfde periode ontstaat een sociale beweging die streeft naar gelijke rechten voor vrouwen. Ook Joodse vrouwen willen meer zijn dan ‘de Jiddische Memme’. Waar in de negentiende eeuw arbeidsrecht en scholing belangrijke onderwerpen zijn, wordt het kiesrecht in het begin van de twintigste eeuw een belangrijk speerpunt. Ook in de tweede helft van de twintigste eeuw en zelfs in de 21e eeuw moeten er nog obstakels overwonnen worden om tot een gelijke behandeling te komen.

Sommige Joodse vrouwen zijn vooral actief in de eigen gemeenschap en zorgen daar voor bijzondere veranderingen. Er zijn ook Joodse vrouwen voor wie hun afkomst of hun geloof geen grote rol speelt in hun dagelijks leven of bij de verwezenlijking van hun idealen. Laat u inspireren door deze dertien levensverhalen in de Joods-Groningse vrouwengalerij.

Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60, 9711 JZ Groningen
Kijk voor openingstijden en entreeprijzen op de website van Synagoge Groningen.