De Joods-Groningse Vrouwengalerij, expositie – Groningen

De Joods-Groningse Vrouwengalerij, expositie - Groningen

Wanneer

08 januari 2024 - 19 april 2024    
Hele dag

Op de tentoonstelling De Joods-Gronings Vrouwengalerij staan dertien vrouwen centraal. De expositie vertelt het levensverhaal van schrijvers, politici, artsen, die gelijktijdig ook dochter, moeder of levenspartner zijn. Orthodox-joods of juist seculier. Allemaal wonen of werken ze een deel van hun leven in de provincie Groningen.

In het traditionele jodendom van de negentiende eeuw heeft vrijwel iedere joodse gemeente een vrouwenvereniging, soms zelfs meerdere. In diezelfde periode ontstaat een sociale beweging die streeft naar gelijke rechten voor vrouwen. Ook Joodse vrouwen willen meer zijn dan ‘de Jiddische Memme’. Waar in de negentiende eeuw arbeidsrecht en scholing belangrijke onderwerpen zijn, wordt het kiesrecht in het begin van de twintigste eeuw een belangrijk speerpunt. Ook in de tweede helft van de twintigste eeuw en zelfs in de 21e eeuw moeten er nog obstakels overwonnen worden om tot een gelijke behandeling te komen.

Sommige Joodse vrouwen zijn vooral actief in de eigen gemeenschap en zorgen daar voor bijzondere veranderingen. Er zijn ook Joodse vrouwen voor wie hun afkomst of hun geloof geen grote rol speelt in hun dagelijks leven of bij de verwezenlijking van hun idealen.​

Deze expositie is is nog te zien tot en met 19 april 2014 en is tot stand gekomen in samenwerking met het Museum aan de A in Groningen.

Locatie: Synagoge Groningen, Folkingestraat 60, 9711 JZ Groningen
Kijk voor openingstijden en entreeprijzen op de website vab Synagoge Groningen.