De ondergang van Abraham Reiss, expositie Jeroen Krabbé – Enschede

De ondergang van Abraham Reiss, expositie Jeroen Krabbé - Enschede

Wanneer

13 maart 2024 - 23 juni 2024    
Hele dag

Evenement type

In Synagoge Enschede is tot en met 23 juni de expositie De ondergang van Abraham Reiss van Jeroen Krabbé te zien. Negen monumentale schilderijen vertellen het verhaal van het leven en de dood van zijn grootvader. 

Abraham Reiss was een Joodse Amsterdammer die werd geboren in 1873. Hij was de eerste decennia van de twintigste eeuw succesvol in de diamantindustrie, tot de beurskrach van 1929 hem beroofde van zijn vermogen. Door hard werken kwam hij deze klap te boven, maar het nieuwe geluk werd verstoord door de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers deporteerden hem naar kamp Westerbork en vervolgens naar het vernietigingskamp Sobibor. Daar werd hij in juli 1943 bij aankomst vermoord.

In 2010 voltooide acteur, regisseur en kunstenaar Jeroen Krabbé de negen schilderijen die samen ‘De ondergang van Abraham Reiss’ vormen. Van onbezorgd geluk, het naderen van de crisis en deportatie naar Westerbork en Sobibor tot het afgrijselijke en onafwendbare einde. “Dat het levensverhaal van mijn grootvader nu in de synagoge van Enschede wordt getoond vind ik heel bijzonder”, zegt Krabbé. “In deze omgeving, in de oude klasslokalen van de sjoel, komen deze werken bijzonder tot hun recht.”

Tijdens de tentoonstelling is de documentaire van Paul Haenen te zien over Jeroen Krabbé en de totstandkoming van de schilderijen.

Locatie: Synagoge van Enschede, Prinsestraat 14-16, 7513 AL Enschede
Entree: 7,00 euro, of 10,00 euro inclusief audiotour
Meer informatie staat op de website van Synagoge Enschede.

Foto: Synagoge Enschede