Filosofie en mystiek, lezing Andreas Burnier – Amsterdam

Filosofie en mystiek, lezing Andreas Burnier - Amsterdam

Wanneer

06 februari 2019    
20:00 - 22:00

Evenement type

Crescas organiseert op 6 februari 2019 een lezing met Andreas Burnier. Deze avond geeft een kijkje in de zoektocht die Andreas Burnier uiteindelijk heeft gebracht naar de Joodse mystiek.

Hoe kom je van de waarneming van een lieveheersbeestje op je schrijftafel tot het schrijven over filosofie en mystiek in het jodendom? Het is de kracht van het creatieve talent van Andreas Burnier die een dergelijke sprong kan maken in haar belangrijke essay: Filosofie en Mystiek: Kafka’s hond (1990) in de essaybundel Ruiter in de wolken. Joodse essays 1990-2002.

Wat beweegt Andreas Burnier, die weliswaar filosofie studeerde, om een voorkeur voor mystiek te ontwikkelen? Burnier ging in 1961 filosofie studeren in Leiden, in de hoop dat dit vak haar zou meenemen in de ‘diepte’. Zij werd – net als veel andere studenten – teleurgesteld in deze verwachting. Daarom ging zij op zoek naar niet-academische stromingen die haar behoefte aan scholing in het esoterische wel zouden kunnen bevredigen. Zij vond haar antwoorden, althans delen daarvan, achtereenvolgens in de antroposofie, Jungiaanse psychologie, oosterse spirituele stromingen en uiteindelijk in de Joodse mystiek. In de filosofie voelde zij zich alleen thuis bij de neoplatonisten, een stroming met enigszins esoterische kenmerken.

Voor deze lezing is geen specifieke vooropleiding of kennis vereist

Locatie: Joods Educatief Centrum Crescas, Kastelenstraat 80, 1083 DE Amsterdam
Entree: 15 euro
U kunt zich inschrijven via de website van Crescas.