JMW: Cursus Platform Joods Erfgoed en Identiteit (Bergen op Zoom)

JMW: Cursus Platform Joods Erfgoed en Identiteit (Bergen op Zoom)

Met Platform JEI (Joods Erfgoed en Identiteit) verkent JMW samen met jou steeds een ander deel van het Joodse erfgoed in Nederland. Voor 2024 staan er verschillende cursussen op het programma. In de zomer doen we Brabant en Limburg aan. Vanwege de grote afstand tussen West-Brabant en Zuid-Limburg is de cursus opgesplitst in twee delen.

In juni concentreert een driedaagse cursus zich op het Joodse erfgoed van Brabant. In september volgt een extra erfgoeddag voor de provincie Limburg. Wij nemen je mee in de nog tastbare geschiedenis van deze kehilles (Joodse gemeenten). De data zijn, zondag 2 juni (Breda), 16 juni (Bergen op Zoom) en 30 juni (Tilburg). De extra erfgoeddag vindt plaats op 8 september in Maastricht.

JMW organiseert dit programma om het Joodse erfgoed én de Joodse identiteit te versterken in de mediene, de Joodse gemeenschap in Nederland buiten Amsterdam. Met de cursus Joods Erfgoed en Identiteit willen we bruggen slaan tussen het verleden en het heden. De driedaagse cursus leert je het Joodse erfgoed beter te begrijpen en verantwoorde beslissingen te nemen voor de toekomst.

Hoe ziet de tweede cursusdag in Bergen op Zoom eruit?
In Bergen op Zoom zijn wij te gast in de voormalige synagoge, die tegenwoordig vooral een museumfunctie heeft. Een gastspreker zal ons vertellen hoe het erfgoed op een betekenisvolle manier bewaard kan blijven met respect voor de Joodse eigenheid. We bezichtigen de synagoge, met een prachtige mikwe in de keldergewelven. Aansluitend maken we een stadswandeling door Bergen op Zoom, waar we onder meer het woonhuis bezoeken van Walter Süskind, de Joodse opzichter van de Hollandsche Schouwburg, die in de oorlog ruim 600 kinderen heeft helpen onderduiken.

Vervolg programma
Wij vervolgen de driedaagse cursus in Tilburg op 30 juni. Aanmelden kan via activiteiten@joodswelzijn.nl.

Voor iedereen met een Joodse achtergrond en/of partner.