JMW: Cursus Platform Joods Erfgoed en Identiteit (Tilburg)

JMW: Cursus Platform Joods Erfgoed en Identiteit (Tilburg)

Met Platform JEI (Joods Erfgoed en Identiteit) verkent JMW samen met jou steeds een ander deel van het Joodse erfgoed in Nederland. Voor 2024 staan er verschillende cursussen op het programma. In de zomer doen we Brabant en Limburg aan. Vanwege de grote afstand tussen West-Brabant en Zuid-Limburg is de cursus opgesplitst in twee delen.

In juni concentreert een driedaagse cursus zich op het Joodse erfgoed van Brabant. In september volgt een extra erfgoeddag voor de provincie Limburg. Wij nemen je mee in de nog tastbare geschiedenis van deze kehilles (Joodse gemeenten). De data zijn, zondag 2 juni (Breda), 16 juni (Bergen op Zoom) en 30 juni (Tilburg). De extra erfgoeddag vindt plaats op 8 september in Maastricht.

JMW organiseert dit programma om het Joodse erfgoed én de Joodse identiteit te versterken in de mediene, de Joodse gemeenschap in Nederland buiten Amsterdam. Met de cursus Joods Erfgoed en Identiteit willen we bruggen slaan tussen het verleden en het heden. De driedaagse cursus leert je het Joodse erfgoed beter te begrijpen en verantwoorde beslissingen te nemen voor de toekomst.

Hoe ziet de derde cursusdag in Tilburg eruit?
De cursus wordt afgesloten in Tilburg. We zijn te gast bij de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) die haar onderkomen heeft in de historische synagoge van de stad. Na een lezing over Joodse begraafplaatsen in Brabant volgt een groepsgesprek. Hierin bespreken wij mogelijkheden om het Joods erfgoed in Brabant beter te beheren , en hoe wij daar zelf een bijdrage aan kunnen leveren.  We sluiten af met een stadswandeling verzorgd door prof. Arnoud-Jan Bijsterveld, die diepgravend onderzoek heeft gedaan naar het Joodse verleden van zijn eigen woonhuis.

Vervolg programma
Deelnemen aan deze interessante cursusdag kan door een mail te sturen naar activiteiten@joodswelzijn.nl.

Voor iedereen met een Joodse achtergrond en/of partner.