Leo Smit in het Concertgebouw, Amsterdam

Leo Smit in het Concertgebouw, Amsterdam

Wanneer

12 oktober 2023 - 13 oktober 2023    
20:00 - 22:00

Evenement type

Op 12 en 13 oktober voert het Koninklijk Concertgebouw Orkest het werk Silhouetten van Leo Smit uit. Dirigent is Bas Wiegers. Bij het concert worden de plaatjes ‘silhouetten’ geprojecteerd, tekeningen van Paul Süss, die voor Leo Smit een inspiratie waren bij het componeren. Dit werk is de eerste orkest compositie van Leo Smit (1900-1943), het werd al in 1925 uitgevoerd door het Concertgebouworkest o.l.v. Cornelis Dopper.     boek hier tickets.

Theo Loevendie is al jaren een van Nederland’s meest gewaardeerde componisten. In een kleurrijk programma worden werken van de Amsterdammer gekoppeld aan muziek die Maurice Ravel en Leo Smit 100 jaar geleden schreven. Loevendie componeerde Flexio in 1979 ter gelegenheid van het 90-jarig jubileum van het Concertgebouworkest. Zijn interesse in de Turkse cultuur weerklinkt in Six Turkish Folk Poems. Het wordt gespeeld in een nieuwe orkestbewerking, die hij in opdracht van het orkest maakte met hulp van zijn voormalige leerling Wilbert Bulsink.

Deze maand precies 100 jaar geleden dirigeerde Ravel bij het Concertgebouworkest Ma mère l’Oye naar de Sprookjes van Moeder de Gans. Ravel en jazz zijn voor Loevendie altijd vaste waarden geweest. Dat gold ook voor Leo Smit, zoals te horen is in Silhouetten. Het tijdens zijn compositiestudie Amsterdam geschreven werk werd in 1925 door het Concertgebouworkest in première gebracht. Twintig jaar later werd Smit vermoord in het concentratiekamp Sobibor.

Meet the Artists – Na afloop van het concert bent u welkom in de Spiegelzaal voor een gesprek met Theo Loevendie, Bas Wiegers, Polly Leech en een orkestmusicus, geleid door Mark van Dongen, assistent artistieke zaken van het Concertgebouworkest.