NIOD: Het spook van de honger, lezing – Amsterdam

NIOD: Het spook van de honger, lezing - Amsterdam

Wanneer

15 februari 2024    
15:30 - 16:30

Evenement type

Het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en Verzetsmuseum Amsterdam presenteren Promovendi op het podium, een nieuwe lezingenreeks. De voordrachten schijnen nieuw licht op recent onderzoek naar gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Ook bieden ze een podium voor verrassende historische inzichten van de nieuwste lichting historici die zijn verbonden aan het NIOD.

Op donderdag 15 februari 2024 houdt Anne van Mourik een lezing met als thema: ‘Het spook van de honger’: Hoe antisemitisme de Duitse klas inkwam. In tijden van bezuinigen en schaarste is het eenvoudig om de ‘Ander’ weg te zetten als profiteur en als kostenpost. Kernvraag in zulke crisistijden is: wie heeft recht heeft op voedsel en zorg, en wie niet? Anne van Mourik gaat in haar lezing in op dit vraagstuk in nazi-Duitsland, waar schaarste en honger innig verstrengeld raakten met antisemitisme, en laat zien hoe deze giftige cocktail op scholen een belangrijke rol kreeg in het lesprogramma.

In schoolboeken werden Joden weggezet als ‘nutteloze eters’. Ze zouden niet willen werken en waren lui. Het waren ‘volksverdervers’, die tijdens de Eerste Wereldoorlog mensen hadden beroofd van hun wil om te volharden in tijden van honger, met het verlies van deze oorlog als gevolg. Krachtige maar misleidende woorden en beelden moesten scholieren doordringen van de dreiging die Joden veroorzaakten voor het voortbestaan van het Duitse ‘Volk’, vooral nu het ‘spook van de honger’ opnieuw in Duitsland rondwaarde.

Locatie: Verzetsmuseum, Plantage Kerklaan 61, Amsterdam
De lezing begint om 15.30 uur, inloop vanaf 15.00 uur.
Entree: 15 euro. Een passe partout voor alle lezingen kost 45 euro.
Bestel hier kaarten!

Kijk voor het volledige programma Promovendi op het podium op de website van het Verzetsmuseum.