Rondleiding Joodse begraafplaats Oisterwijk

Rondleiding Joodse begraafplaats Oisterwijk

Wanneer

24 september 2023    
11:00 - 13:00

Evenement type

Iedere maand van april tot oktober worden er rondleidingen gegeven met gids op de Joodse Begraafplaats in Oisterwijk. Stadsgids Helene Groenland vertelt je alles over de geschiedenis van de begraafplaats en over de Joodse gemeenschap in de stad.

Ze vertelt over de Joodse gemeenschap waarvan er velen hun laatste rustplaats gevonden hebben in de Poelen. Dat is de benaming van de streek aan de Hondsbergselaan waar het Huis van de Levenden in 1748 is opgericht. Een prachtige naam waaruit een diep geloof spreekt.

Al in 1748 vond er een begrafenis van een Joodse inwoner uit Oisterwijk plaats. De monumentale begraafplaats is de afgelopen jaren grondig gerestaureerd onder toezicht van de Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed. Middels deze rondleidingen blijft niet alleen het culturele erfgoed behouden, maar wordt de kennis daarover ook doorgeven aan huidige generaties. Ruim 200 oude graven “vertellen” in anderhalf uur de boeiende geschiedenis en cultuur van de Joden in Oisterwijk.

De start van de rondleiding over dit indrukwekkend rijksmonument is bij de poort aan de Hondsbergselaan in Oisterwijk.
Aanvang: 11.00 uur. Entree: 5 euro per persoon.
Aanmelden vooraf is verplicht. Dit kan via de website van de Joodse Begraafplaats Oisterwijk. Telefonisch kan ook via 06-55152675. Iedereen is van harte welkom.

De eerstvolgende rondleiding is op 24 september en de laatste is op 29 oktober.

Foto: Joodse Begraafplaats Oisterwijk