Virrie’s kinderen, lezing Rob Oudkerk – Amsterdam

Virrie's kinderen, lezing Rob Oudkerk - Amsterdam

Wanneer

17 mei 2024    
19:00 - 21:00

Evenement type

Het verhaal van de moeder en grootvader van Rob Oudkerk, Virrie Cohen en David Cohen, is prachtig in beeld gebracht in de serie De Joodse Raad die onlangs op NPO 1 is uitgezonden. Voor zijn boek Virrie’s kinderen geeft Rob Oudkerk een aantal lezingen in Nederland. Op vrijdag 17 mei mei in hij in Boekhandel Van Rossum, Amsterdam.
 
In de oorlogsjaren hielp Virrie Cohen ruim vijfhonderd kinderen te redden van deportatie naar de concentratiekampen. Zij was een dochter van David Cohen, een van de twee voorzitters van de Joodse Raad, die door de Duitse bezetters gedwongen werd lijsten aan te leggen van Joden die later massaal vergast zouden worden in een van de concentratiekampen.
De relatie met haar vader heeft altijd in het licht gestaan van hun oorlogservaringen. En in het licht van de vijfduizend kinderen die zij niet heeft kunnen redden.

In dit boekje staan authentieke herinneringen van Virrie aan haar familie en de oorlog, van ver voor de oorlog tot na de oorlog, opgeschreven in een schrift met veel foto’s, dat zij vlak voor haar dood in 2008 aan haar zoon Rob Oudkerk gaf.
Hij zat veel jaren soms nachtenlang bij zijn moeder die met haar handen voor haar ogen zwijgend en soms pratend haar verschrikkingen met hem deelde. In dit boekje staan ook zijn herinneringen hieraan. Tevens heeft Rob Oudkerk vijf van de door haar geredde kinderen geïnterviewd, om het beeld over de oorlog en het naoorlogse leven in zo breed mogelijke zin te schetsen. Ook deze interviews zijn in dit boekje opgenomen.

Locatie: Boekhandel Van Rossum, Beethovenstraat 32, 1077 JH Amsterdam
Aanvang: 18.30 inloop, 19.00 uur Lezing
Entree: Gratis

Meer informatie vind je op de website van Boekhandel Van Rossum.