Wie over vrede spreekt, heeft moed, debat – Amsterdam

Wie over vrede spreekt, heeft moed, debat - Amsterdam

Wanneer

07 december 2023    
20:30 - 22:30

Evenement type

In de Balie in Amsterdam praten auteurs van de essaybundel Wie over vrede spreekt, heeft moed met elkaar naar aanleiding van de huidige situatie Israël en Gaza.

Op 7 oktober 2023 pleegde Hamas een terreuraanslag op Israël, waarbij honderden burgers werden gedood en ontvoerd. Het Israëlische leger voerde als antwoord hierop bombardementen uit in Gaza, die op grote schaal burgers doodden. Een grondoffensief volgde, wat leidde tot een humanitaire crisis. Ook in Nederland zorgt deze oorlog voor emoties en verdeeldheid.

In de bundel Wie over vrede spreekt, heeft moed zijn achttien essays en beschouwingen van Nederlandse, vooral maar niet uitsluitend Joodse, schrijvers gebundeld. met bijdragen van onder anderen Jessica Durlacher, Marcel Möring en Gideon Querido van Frank. Ze schrijven over de oorlog in Israël en Gaza en over het toenemende antisemitisme in Nederland sinds 7 oktober.

Wat de schrijvers bindt is ‘de innerlijke noodzaak zich op papier te verhouden tot deze afschuwelijke oorlog’. Het boek is ‘een hartenkreet, een schreeuw om begrip voor de complexe werkelijkheid waar Israëli’s en Palestijnen voor staan.’ Moderator Ianthe Mosselman praat tijdens deze avond met schrijvers van de essaybundel over deze oorlog. Over hun essays, over hoe we op dit afschuwelijke punt zijn aanbeland, en we proberen ondanks alle verschrikkingen te praten over een vreedzame toekomst. Aan het begin van de avond wordt vanwege Chanoeka een kaars aangestoken.

De opbrengsten van de bundel en de avond in De Balie komen ten goede aan de Hagar Association, een vredesproject.

Locatie: debatcentrum De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Entree: vanaf 10 euro
Bestel hier kaarten!