Amerika beschouwt Israëlische nederzettingen niet langer als illegaal

De Verenigde Staten vinden niet langer dat Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever illegaal zijn. De regering van president Donald Trump noemt deze dorpen en steden ‘niet per se in strijd met het internationale recht’. Dit heeft de Amerikaanse minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken gezegd. Volgens het internationale recht houdt Israël de West bank bezet, omdat het dat in 1967 veroverde op Jordanië. In de Arabische buurlanden en de internationale gemeenschap wordt de VS veroordeeld.

Een VN-resolutie van weleer, die ook door de VS werd gesteund, roept Israël op om de betwiste Westelijke Jordaanoever op te geven. De Israëlische regering heeft er sinds 1967 nederzettingen laten bouwen, waar inmiddels zo’n tweehonderdduizend mensen wonen. Amerika verzette zich daar nooit echt tegen, maar onderschreef altijd wel het internationale recht. Deze weg wordt nu verlaten.

Pompeo zegt dat nu afscheid wordt genomen van het beleid van Trumps voorganger Obama. “De Amerikaanse politiek inzake de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever is decennia lang niet consequent geweest,” aldus de minister. Hij voegde er aan toe dat de VS onder president Carter (1978) zich tegen de nederzettingenpolitiek keerde, om onder president Reagan (1981) weer ondersteunend te zijn. Onder Obama werden de nederzettingen weer als illegaal bestempeld.

“We hebben alle wettelijke aspecten van de zaak grondig bestudeerd, en komen tot de conclusie dat we het eens zijn met president Reagan: Israëlische nederzettingen zijn niet per se illegaal,” zei Pompeo. Hij stelt wel dat het oprichten van individuele nederzettingen telkens afgewogen moet worden tegen de plaatselijke context. Bij Israëlische rechtbanken verzet worden aangetekend tegen elke nederzetting. Er kan nog altijd worden onderhandeld door Israël en de Palestijnen. “Tot slot moeten we vaststellen dat er geen vrede is gekomen door de nederzettingen illegaal te noemen.”

Premier Benjamin Netanyahu zegt tevreden te zijn met de Amerikaanse beslissing. Een historische vergissing wordt volgens hem rechtgezet. “We worden Joden genoemd omdat we het volk van Judea zijn.” De reacties in de regio zijn minder lovend. De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken vindt de Amerikaanse keuze een schending van het internationale recht ‘met gevaarlijke gevolgen’.  Palestijnse leiders zeggen dat ‘internationaal recht nu vervangen is door de wet van de jungle’. Volgens experts kan het besluit tot onrust kan leiden in de Palestijnse gebieden.  

Categorie: |

Home » Nieuws » Amerika beschouwt Israëlische nederzettingen niet langer als illegaal